Liczba wyników: 98
Dodawaj różnych przypraw do posiłku - to niezawodny sposób nie tylko na sprawienie, że będzie smaczniejszy, ale też może przydać korzyści zdrowotnych.
W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu.
Szacuje się, że blisko 90 proc. osób posiada brązowy kolor oczu, 7 proc. zielony, 2 proc. szary, natomiast 1 proc. niebieski. Określona barwa uzależniona jest od czynników genetycznych oraz obecności w tęczówce oka pigmentu – melaniny. Okazuje się np., że wśród posiadaczy barwy ciemnej ryzyko wystąpienia jaskry barwnikowej jest większe. Czy od koloru oczu powinniśmy uzależnić też wybór określonych okularów?
Smog atakuje nie tylko nasze drogi oddechowe i układ krążenia, ale także naszą skórę przyspieszając jej proces starzenia. Niszczy jej naturalną barierę ochroną, przenika przez naskórek i pory, dostając się coraz głębiej do naszego organizmu. Jak powinna wyglądać antysmogowa pielęgnacja skóry korzystając z domowego zaplecza i wsparcia współczesnej kosmetologii?
Lipowy, gryczany, manuka – czy kupujemy miód dobrej jakości? Inspekcja Handlowa w II kwartale 2018 r. zbadała 269 partii miodu, miała zastrzeżenia do 48 z nich. Wątpliwości wzbudziło przede wszystkim oznakowanie, mniej dotyczyło składu.
Wszystkie prognozy są zgodne – najprawdopodobniej już niedługo przyjdzie do nas prawdziwa zima. Taka ze wszystkimi swoimi urokami – białym śniegiem, torami saneczkowymi na każdej górce, bałwanami i mrozowymi liśćmi na oknach. Jednak, bez względu na to czy zima zawita w swojej najpiękniejszej czy w mniej urodziwej postaci, jedno jest pewne – mamy okres wzmożonego zapadania na infekcje dróg oddechowych i przeziębiania się. Jak zachować zdrowie, by cieszyć się urokami zimy? Z pomocą przychodzi także aromaterapia.
Smak Świąt to tradycyjne potrawy: karp, kluski z makiem, barszcz, pieczony schab, duże ilości suszonych owoców, orzechy. Bakalie to produkty, bez których nie wyobrażamy sobie świętowania. Zgodnie z tradycją, duża ich ilość na świątecznym stole, to gwarancja zdrowia i dobrobytu na cały następny rok. Suszone owoce i orzechy idealnie sprawdzają się w przypadku tradycyjnych potraw, ale też nowoczesnych dań. Dodają przygotowanym potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Wrzesień to czas, kiedy pożegnaliśmy się już z letnim wypoczynkiem i ze zdwojonym wysiłkiem zabieramy się do pracy i nauki. Długie godziny przy biurku czy nad książką sprawiają, że częściej sięgamy po ulubioną małą czarną. Ale czy na pewno wszystko już o niej wiemy?
Orientalna kuchnia obfituje w dania oparte na warzywach i aromatycznych przyprawach. To doskonała wiadomość dla wszystkich, którzy nie jedzą mięsa, lub z różnych przyczyn starają się ograniczyć jego spożycie. Na szczęście nie musi się to odbywać ani kosztem smaku, ani zdrowia – bliskowschodnie smakołyki pełne są nie tylko charakterystycznych przypraw, ale i wartości odżywczych. Przekonaj się, dlaczego kuchnia Bliskiego Wschodu jest idealna dla wegan i wegetarian.
Zalety kuchni śródziemnomorskiej znane są nie od dziś. Aromatyczna i zdrowa oliwa z oliwek zagościła na stałe w naszych domach, podobnie jak lekkostrawne, grillowane ryby. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez pomidora, a pomidora – bez bazylii. Już dawno doceniliśmy urok prostoty i świeżych składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pójść krok dalej, i zasmakować kuchni Bliskiego Wschodu. Wiele popularnych tam składników doskonale już znasz. Ale czy wiesz, dlaczego warto poznać bliżej orientalną kuchnię i wszelkie jej tajniki?