Liczba wyników: 90
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Bylica pospolita (Artemisia vulgaris) to wieloletnia roślina powszechnie występująca w Europie, Azji i północnej Afryce. Chińczycy od wieków stosują jej suszone liście w termopunkturze, tradycyjnej technice leczenia poprzez oddziaływanie ciepłem na odpowiednie punkty na ciele. Bylica jest też dość powszechnie wykorzystywana jako środek pobudzający trawienie i wspomagający menstruację. Sądzi się, że zioło pomaga również w depresji i łagodzi napięcie.
Letnie wyjazdy kojarzą nam się ze swobodą, wolnością, lekkością - także w kwestii ubrań. W wakacyjnej walizce najczęściej znajdziemy zwiewne sukienki i spódnice, szorty, koszulki i strój do kąpieli. O czym jeszcze nie zapomnieć, by cieszyć się zdrowiem i komfortem, a także być przygotowaną na każdą sytuację?
Życie większości herbat zaczyna się na kuchennym blacie, gdy zalewamy aromatyczne liście świeżo ugotowaną wodą. A kiedy się kończy? To zależy tylko od ciebie. Zielona herbata może ułatwić ci życie – nawet, gdy już ją wypijesz.
Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?
Prawidłowe odżywianie jest istotnym czynnikiem, który może wpływać na układ immunologiczny. Stosowanie odpowiedniej diety i właściwa kompozycja posiłków nie zawsze musi być trudna i pracochłonna, a częste i długotrwałe niedobory składników mineralnych mogą upośledzać mechanizmy obronne organizmu. Oprócz odpowiedniej diety wskazana jest także regularna aktywność fizyczna. Badania dowodzą, że umiarkowany wysiłek fizyczny ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego.
Decydującą szczyptą, która kształtuje finalny smak potraw, jest najczęściej starannie skomponowana mieszanka przypraw. Niemniej poza aromatycznymi ziołami, równie duży wpływ na oblicze dania mogą mieć nasiona. Niepozorne ziarenka nie powinny być traktowane w kuchni z pobłażliwością, ponieważ są zarówno apetyczne, jak i pełne cennych dla zdrowia dobrodziejstw.
Garść nasion czy łyżeczka przypraw może dostarczyć nam moc składników mineralnych i witamin. Nic dziwnego, że już w starożytności były wykorzystywane w medycynie. Pora, aby te „maleństwa” na dobre zagościły w naszym menu.
Uderzenia gorąca, drażliwość, bezsenność, ciągłe wahania nastrojów, bóle głowy - to jedne z najbardziej charakterystycznych objawów menopauzy. Za większość z nich odpowiada spadek stężenia estrogenów. Na szczęście jest ratunek na uciążliwe dolegliwości. To siła naturalnych składników, takich jak - len i chmiel.
Pokrzywa od starożytności jest wykorzystywana medycznie. Zielarze polecają ją szczególnie na choroby stawów i przerost prostaty.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność