Liczba wyników: 5199
Rezygnacja z kolacji nie pomaga ograniczyć wzrostu cukru we krwi – dowodzą japońscy badacze z Uniwersytetu Okayama.
Cukrzyca to choroba utrudniająca życie, jednak można nad nią zapanować. Kluczową kwestią jest samokontrola, wizyty u lekarza oraz przyjmowanie leków to nie wszystko, pacjent powinien wyrobić w sobie nawyk regularnego oznaczania glikemii.
Osoby z cukrzycą typu 2 osoby, które jedzą wysokoenergetyczne śniadanie i niskokaloryczną kolację, cechują się lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi niż ludzie serwujący sobie niewielkie śniadanie i obfitą kolację.
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
U dużej liczby pacjentów przyjmujących statyny konieczne może być bardziej agresywne leczenie, które pomoże w ograniczeniu przypadków chorób układu krążenia.
Kontrolowanie poziomu cukru we krwi w ciągu pierwszego roku od diagnozy zmniejsza częstość występowania poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Co więcej, ustalono też, że im bardziej poziom glukozy we krwi pacjenta zmieniał się w ciągu 12 miesięcy po postawieniu diagnozy, tym większe było prawdopodobieństwo wystąpienia groźnych zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Najnowszy Global AgeWatch Index informuje o jakości życia osób po sześćdziesiątce w 96 krajach. Najlepsza starość czeka mieszkańców Norwegii i Szwecji, najtrudniejsza ludzi z Afganistanu i Mozambiku. Polska plasuje się na 32 miejscu.
Najnowsze wyniki badania na temat cukrzycy (Diabetes Awareness Survey) przeprowadzone w 8 krajach Unii Europejskiej[1] pokazują, że większość społeczeństwa zarówno w Polsce jak i w Europie nie ma wystarczającej wiedzy na temat cukrzycy.
Badanie, choć na pierwszy rzut oka przeraża, to jednak jest kluczowym elementem diagnostyki w obrębie przełyku, żołądka oraz dwunastnicy. Umożliwia obejrzenie wnętrza tych narządów, ułatwia ocenę błon śluzowych, ukazuje żylaki przełyku, owrzodzenia, nadżerki i polipy.
Podstawowym badaniem w diagnostyce POChP jest spirometria. Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Chorób Płuc „każda osoba paląca papierosy, osoba poddana ekspozycji biernej na dym tytoniowy lub narażona na wdychanie zanieczyszczonego powietrza lub podająca w wywiadzie przewlekły kaszel i wykrztuszanie plwociny powinna mieć wykonane badanie spirometryczne".
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność