Liczba wyników: 679
Kofeina może zrównoważyć niektóre negatywne skutki niewłaściwej diety dzięki zmniejszeniu gromadzenia lipidów w komórkach tłuszczowych i ograniczeniu przyrostu masy ciała oraz produkcji triglicerydów.
Wobec bezprecedensowego poziomu otyłości w świecie zachodnim i rosnącej częstości występowania związanych z nią chorób serca, raka i cukrzycy, istnieje duża potrzeba nowych metod leczenia dolegliwości. Jak odkryli niemieccy uczeni, wyciągi z Lapacho (Tabebuia impetiginosa) mogą opóźniać wchłanianie tłuszczu w diecie.
Powszechną, tanią i łatwą metodą podawania leków jest połknięcie ich w kapsułkach czy tabletkach. Jednak doustne przyjmowanie medykamentów stanowi najbardziej złożony sposób wchłaniania aktywnego składnika leczniczego przez organizm ludzki, ponieważ biodostępność substancji w przewodzie pokarmowym zależy od składników leku i zmiennego środowiska fizjologicznego żołądka.
Niskowęglowodanowe diety składające się głównie z białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanów, takich jak produkty pełnoziarniste, przekładają się na wolniejszy długoterminowy przyrost masy ciała w porównaniu z niskowęglowodanowym jadłospisem składającym się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz niezdrowych węglowodanów.
Fitosterole, czyli sterole i stanole roślinne, to związki o budowie chemicznej zbliżonej do cholesterolu. Mają korzystny wpływ na zdrowie serca ponieważ hamują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego do krwi.
Kora jabłoni zawiera substancję, która blokuje wchłanianie glukozy przez nerki. Nowy lek jest dobrą alternatywą dla tradycyjnej terapii, ponieważ działa bezpośrednio na nerki.
Według badań, których wyniki opublikowało m. in. czasopismo „Archives of Neurology”, istnieje możliwość wczesnego wykrycia zagrożenia chorobą Alzheimera poprzez zbadanie ilości dwóch białek we krwi.
Naukowcy z Imperial College London odkryli grupę białek, które mogą być odpowiedzialne za ataki astmy spowodowane przeziębieniem. Badania te prawdopodobnie przyczynią się do nowego sposobu leczenia uciążliwego schorzenia.
Kozie mleko jako składnik kosmetyków jest stosowane od bardzo dawna. Zawiera dużą ilość odżywiających skórę białek i witamin (od A do E), a dzięki trójglicerydom i kwasom tłuszczowym pomaga utrzymywać odpowiedni poziom pH skóry i ma silne działanie antybakteryjne.
Polscy naukowcy odkryli kompleks białek, który potrafi wstrzymać rozwój choroby Alzheimera, a nawet cofnąć symptomy choroby, opracowali też metodę masowej produkcji tej leczniczej substancji. Jednakże, środek ma trafić za rok do aptek... amerykańskich.