Liczba wyników: 21
Nikogo nie trzeba zachęcać do ich jedzenia, bo świetnie smakują i są w Polsce powszechnie dostępne. Okazuje się jednak, że znajdują zastosowanie nie tylko na stole - pomidory (i ketchup) można wykorzystać także w innych celach. Zerknij na poniższą listę, może cię zaskoczyć sposób wykorzystania tych popularnych warzyw.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że likopen, substancja znajdująca się w pomidorach, ma silne właściwości antyrakowe. Jeśli jednak serwuje się pomidory razem z mięsem, ich przeciwnowotworowe działanie jest osłabione.
Upały powodują, że w naszym organizmie bardzo szybko występuje niedobór elektrolitów, a to powoduje osłabienie i problemy z sercem. Pocąc się organizm traci cenne witaminy. By temu zapobiec, powinniśmy pić dużo soków i uzupełniać braki magnezu i potasu.
Warzywa – są pyszne i zdrowe, więc codziennie goszczą na naszych stołach. Okazuje się, że teraz możemy zaprosić je także do łazienki, bo w sklepach pojawiły się mydła produkowane z najpopularniejszych warzyw: pomidorów, ogórków i marchewki.
Miłośnikom roślin żywotnik o popularniejszej nazwie tuja kojarzy się zazwyczaj z żywopłotem. Niesłusznie, gdyż tuje mogą być wszechstronnie wykorzystywane w ogrodach, parkach, zieleńcach czy placach zabaw. Dużą popularność roślina zawdzięcza wyglądowi jak i niezbyt wygórowanym wymaganiom siedliskowym, szybkiemu wzrostowi, odporności na zanieczyszczenia oraz odporności na szkodniki i choroby. Poza tym tuje należą do roślin zimozielonych dzięki czemu są atrakcją każdego ogródka przez cały rok.
Tegorocznego Nobla w dziedzinie chemii zdobyły Emmanuelle Charpentier oraz Jennifer A. Doudna "za opracowanie metody edycji genomu".
Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo?
Co roku w Polsce może ginąć nawet 200 tys. pszczelich rodzin. Hodowcy z dużym wysiłkiem uzupełniają straty, ale biją na alarm. Pszczelarze i naukowcy od kilku lat ostrzegają, że pszczoły miodne wymierają w zastraszającym tempie. W samej Polsce co sekundę ginie ich ponad sto.
Chętnie uprawiamy szczypiorek w ogrodzie, a nawet w doniczkach na balkonie czy kuchennym oknie. Trudno sobie wyobrazić bez niego wiosenne kanapki czy jajecznicę. Przyprawa jest bardzo popularna w Polsce. I słusznie, bo ma wiele dobrych właściwości. Oto niezwykłe zastosowania szczypiorku.
Parzymy ich kilka dziennie, a potem zwykle wyrzucamy, tymczasem torebki herbaty mogą się jeszcze przydać do wielu różnych celów. Oto lista mozliwych zastosowań herbaty poza raczeniem się jej smakiem...