Liczba wyników: 3299
Chociaż zalecana jest cukrzykom, każdy może odczuć korzyści płynące z jej stosowania - stanowi ona podstawę pełnowartościowego i zdrowego żywienia. Opiera się na stosowaniu w kuchni dużej ilości owoców, warzyw i żywności pełnoziarnistej a także minimalnych ilości cukrów i tłuszczów. W diecie przyjaznej cukrzykom większość kalorii ( 40-60 proc. ) powinno pochodzić z węglowodanów, 20-30 proc. z tłuszczów a około 20 proc. z białek.
Osoby, które nie chorują na cukrzycę, nie muszą martwić się o przygotowywanie posiłków o niskim indeksie glikemicznym.
Osoby z cukrzycą typu 2, które spożywają dużo soli w diecie, mogą być narażone na znacznie większe ryzyko wystąpienia chorób serca.
W przypadku osób z nadwagą z cukrzycą intensywne ćwiczenia i dieta nie tylko pomagają stracić nadmiar kilogramów, ale mogą także pomóc „wytrenować" komórki tłuszczowe do produkcji hormonu odpowiedzialnego za zwiększoną produkcję "dobrego" cholesterolu.
Powszechnie wiadomo, że dobra, zbilansowana dieta obejmuje jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Produkty te są bardzo bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i składniki odżywcze, więc pomagają ciału pozostać w jak najlepszej formie. W przypadku diabetyków sposób odżywiania się podlega wielu restrykcjom. Ważne jest więc, by wiedzieli, jakie owoce więc są „bezpieczne", a jakie zaś mogłyby spowodować zbyt szybki wzrost cukru we krwi.
Eksperci zwracają uwagę, że ze względu na specyfikę cukrzycy, chorzy w sposób szczególny zagrożeni są zawałem serca. Jak podkreślają kardiolodzy, diabetycy to z definicji pacjenci z chorobą wieńcową. Jest to coraz poważniejszy problem, ponieważ na cukrzycę choruje na świecie ponad 420 mln ludzi, w Polsce – ponad 3 mln. 90% z nich to osoby z cukrzycą typu II. Jak powinna wyglądać profilaktyka zawałowa u chorych z cukrzycą?
Duże śniadanie, które zawiera białko i tłuszcze, może pomóc ludziom z cukrzycą typu 2 w lepszej kontroli zarówno głodu, jak i poziomu cukru we krwi.
Cukrzyca pozostaje trwałym zagrożeniem wśród osób otyłych. W wielu miejscach, z powodu stylu życia, jednoczesne zachorowanie na cukrzycę i otyłość stało się ważnym problemem zdrowia publicznego. Postęp chirurgiczny w leczeniu drugiej z wymienionych dolegliwości okazuje się dawać obiecujące wyniki także dla pierwszej z nich.
W aptekach i sklepach zielarskich pojawiły się suplementy diety zawierające w swoim składzie ziele Gymnema sylvestre i zieloną herbatę. Przygotowany z nich napar reguluje poziom cukru we krwi i znacznie zmniejsza chęć sięgnięcia po słodycze.
Osoby z cukrzycą i depresją, które przyjmują leki przeciwdepresyjne, mogą mieć niższe ryzyko przedwczesnego zgonu i poważnych powikłań cukrzycy.