Liczba wyników: 2070
Wysokoprzetworzona żywność nie jest najlepszym wyborem dietetycznym - od dawna wiadomo, że sprzyja rozwojowi wielu chorób. Teraz ustalono, że zwiększa ryzyko raka.
Wiadomo już, co powoduje opadanie igieł choinkowych i jak dwukrotnie wydłużyć żywotność drzewek w domach, wskazują uczeni z Université Laval w Kanadzie.
Od dawna wiadomo, że zbyt obfity wieczorny posiłek może zaburzać sen. Także rodzaj jedzenia oddziałuje na to, jak szybko zasypiamy i czy śpimy spokojnie.
Wiadomo, że aktywność fizyczna zapewnia lepsze samopoczucie i daje szanse na dobre zdrowie. Okazuje się, że może też poprawić pamięć.
Wiadomo, że zmniejszenie aktywności fizycznej pań związane jest z małżeństwem i urodzeniem dzieci - w przypadku młodych kobiet, z pogorszeniem stanu zdrowia zaś - w przypadku kobiet dojrzałych. Okazuje się jednak, że najczęściej to panie w średnim wieku i wdowy zwiększają ilość czasu poświęcanego na ćwiczenia. Przynajmniej w Australii.
Tytułowy "Bezcenny" to obraz Rafaela „Portret młodzieńca”, który nam skradziono w czasie II wojny światowej i do dzisiaj nie wiadomo gdzie się znajduje.
Wiadomo już, że dzieci mające częsty kontakt z babciami i dziadkami lepiej się rozwijają i wykazują większą empatię w porównaniu do rówieśników. Teraz okazuje się, że maluchy pozostające pod opieką babć rzadziej doznają skaleczeń i innych wypadków.
Od dawna wiadomo, że aura ma wpływa na nasze samopoczucie. Fala upałów daje się we znaki. Ochłodzenie stało się marzeniem wielu Europejczyków. Chłód jednak może być niebezpieczny. Nowe badania wykazały, że zimno jest związane z wyższą częstością występowania zawału serca.
Wiadomo już, że suszone śliwki są dobre dla jelit, ale nowe badania z Penn State sugerują, że owoce te być też korzystne dla zdrowia kości.
Wiadomo dlaczego pamięć ulega osłabieniu - gen zwany RbAp48 zlokalizowany w hipokampie odgrywa znaczącą rolę w tym procesie. Na szczęście może być odwracalny.