Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania pieczywo niskosodowe

Liczba wyników: 293

  • Jarmuż: zdrowy przysmak [Fot. dream79 - Fotolia.com]

    Jarmuż: zdrowy przysmak

    2017-11-21

    Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.

    Tagi: superżywnośćsuperfoodsjarmuż

  • Gdy dokucza ból brzucha. Wrzody? [© pankajstock123 - Fotolia.com]

    Gdy dokucza ból brzucha. Wrzody?

    2017-10-25

    Pieczenie w żołądku, dokuczliwe bóle brzucha, nudności, wzdęcia, ciągłe uczucie głodu – niestety wielu z nas wciąż bagatelizuje tego rodzaju oznaki. Szacuje się, że choroba wrzodowa dotyka co dziesiątego dorosłego Polaka, a nieleczona prowadzi do poważnych powikłań. Jeśli żyjesz w stresie, pijesz dużo kawy, palisz papierosy, jesz nieregularne posiłki i często sięgasz po tabletki przeciwbólowe – wrzody żołądka mogą dopaść również ciebie.

    Tagi: żołądekwrzody żołądkaból brzucha

  • Chleb: zrób to sam [Fot. arinahabich - Fotolia.com]

    Chleb: zrób to sam

    2017-10-10

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę?

    Tagi: pieczywochleb

  • Chleb bez ulepszaczy i konserwantów może być trwały [Fot. Prostock-studio - Fotolia.com]

    Chleb bez ulepszaczy i konserwantów może być trwały

    2017-09-27

    Produkty o długim terminie przydatności do spożycia powszechnie uznaje się za zawierające konserwanty i chemiczne dodatki. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to prawdą, bo istnieją łatwe i skuteczne metody, zapewniające zachowanie trwałości produktów spożywczych bez użycia niepożądanych substancji. Jakie metody są wykorzystywane do konserwacji pieczywa?

    Tagi: chlebprzechowywaniepieczywo

  • 10 nawyków, które uchronią cię przed chorobami serca [Fot. WavebreakmediaMicro - Fotolia.com]

    10 nawyków, które uchronią cię przed chorobami serca

    2017-09-19

    24 września obchodzimy Światowy Dzień Serca. Z tej okazji warto przypomnieć, jak istotne są nasze codzienne decyzje i styl życia w ochronie zdrowia tego ważnego organu. Nadwaga i otyłość sprzyjają rozwojowi chorób układu krążenia. Zbędne kilogramy w postaci tkanki tłuszczowej obciążają serce i mogą prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Przedstawiamy dziesięć codziennych nawyków, które pomogą nam uchronić się przed chorobami serca.

    Tagi: choroby sercasercenadciśnieniesólbłonnik

  • Pomóż urodzie. Wyrzuć cukier [Fot. beats_ - Fotolia.com]

    Pomóż urodzie. Wyrzuć cukier

    2017-09-14

    Cukier uzależnia - zdania w tej kwestii są podzielone, chociaż nawet gdyby to nie była prawda, to trudno oprzeć się sernikowi czy, teoretycznie zdrowym, ciasteczkom zbożowym. Jednak znajdziemy go nie tylko w słodyczach, jest w zasadzie wszędzie. W pieczywie, wędlinach, ketchupie… Wg kosmetologów nasza dieta powinna zawierać go jak najmniej. Dlaczego? Zasada jest prosta: im więcej jesz cukru, tym starzej wyglądasz.

    Tagi: urodaskóracukier

  • Sól a nadciśnienie. Jakie dawki są groźne. [Fot. rdnzl - Fotolia.com]

    Sól a nadciśnienie. Jakie dawki są groźne.

    2017-08-20

    Osoby z nadciśnieniem powinny unikać soli. Już dwie jej łyżki powodują znaczący wzrost ciśnienia krwi.

    Tagi: sóludarzawałniewydolność sercadietasód

  • Czy warto czytać etykiety na butelkach wody? [Fot. pavel_812 - Fotolia.com]

    Czy warto czytać etykiety na butelkach wody?

    2017-08-10

    Etykieta na opakowaniu wody jest bardzo ważnym źródłem informacji. Dzięki niej możemy dokonywać świadomych wyborów przy zakupie. Nawyk czytania etykiet jest ważnym krokiem do świadomego odżywiania.

    Tagi: wodaetykieta

  • Wakacje: czas nadprogramowych kalorii. Pięć zasad, by nie przytyć [Fot. draghicich - Fotolia.com]

    Wakacje: czas nadprogramowych kalorii. Pięć zasad, by nie przytyć

    2017-07-11

    Lody i gofry z posypką i syropem, smażone ryby, karkówka z grilla, fast foody – to nasza dieta podczas urlopów. Efekt? Przeciętna polska rodzina przyjmuje podczas wakacji nadprogramowe 9 kg cukru i 7 kg tłuszczu, czyli 70 tys. kcal lub 2,5 kg tkanki tłuszczowej – wynika z wyliczeń Fundacji BOŚ. Jak nie przywieźć z wakacji nadprogramowych kilogramów? Oto pięć podstawowych zasad.

    Tagi: wakacjedietaodżywianiekaloriecukiertłuszcz

  • Gluten: winny czy niewinny? [Fot. luciepeclova - Fotolia.com]

    Gluten: winny czy niewinny?

    2017-07-11

    Cieszy się wyjątkowo złą sławą. Gluten w mediach uznawany jest za sprawcę większości schorzeń. Niestrawność, wzdęcia, złe samopoczucie, brak siły to najczęstsze dolegliwości, które błędnie kojarzymy właśnie z jedzeniem tego składnika. Czas na dobre rozprawić się z tymi stereotypami. Bierzemy gluten w obronę i sprawdzamy, do czego jest nam potrzebny.

    Tagi: celiakiagluten

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19