Liczba wyników: 8422
Stół to jeden z najważniejszych mebli w domu, przy którym skoncentrowane jest życie rodzinne. Stół to miejsce spożywania codziennych posiłków, rodzinnych i towarzyskich odświętnych spotkań, ale również często miejsce pracy zastępujące biurko. Jak zatem wybrać idealny stół, by był funkcjonalny, a ustawione wokół niego krzesła wygodne?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że 450 mln osób na świecie ma problemy ze zdrowiem psychicznym, które odpowiadają za niemal 20% ciężaru chorób w Europie. Co czwarta osoba zmierzy się na pewnym etapie swojego życia z problemem dotyczącym zdrowia psychicznego, a jednym z najpowszechniejszych schorzeń jest lęk, który wpływa na naszą zdolność radzenia sobie w życiu codziennym i utrzymywania relacji z otoczeniem.
Większość Polaków przyzwyczaiła się do emerytur z jednego źródła - z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Tymczasem po reformie systemu ubezpieczeń społecznych będziemy otrzymywać emerytury z co najmniej dwóch instytucji - ze wspomnianego wcześniej ZUS-u oraz z Otwartych Funduszy Emerytalnych. Jednak obecne symulacje pokazują, że łączna emerytura z tych obu instytucji nie będzie wysoka. Tak więc każdy pracujący powinien zastanowić się nad dodatkowym, prywatnym ubezpieczeniem - ubezpieczeniem rentowym czy emerytalnym.
Czy w wieku trzydziestu lub czterdziestu lat zastanawiamy się nad swoją emeryturą? Może czasami, gdy zdajemy sobie sprawę, że chcielibyśmy wreszcie odpocząć. O finansowych aspektach myślimy niewiele, a porażeni kolejnymi doniesieniami mediów na temat wysokości polskich emerytur, najczęściej uspokajamy się słowami „mam jeszcze czas”. Warto jednak już teraz zaplanować przyszłość. W końcu zbieramy pieniądze na studia i odpowiedni start w życiu własnych dzieci, a powinniśmy zadbać też o siebie.
Według sondażu przeprowadzonego dla „Gazety Prawnej” zdecydowana większość badanych- 79% nie chce, aby kobiety przechodziły na emeryturę w wieku 65 lat. Jednakże eksperci sądzą, że tego rodzaju zmiana w systemie emerytalnym będzie musiała zostać przeprowadzona ze względu na zaistniałą sytuację demograficzną.
Wśród wielu osób panuje mit, że cukier trzcinowy jest znacznie zdrowszy niż cukier biały. Cukier jest w zasadzie czystą sacharozą. Powstaje w procesie rafinacji, czyli oczyszczania melasy – ciemnobrązowego syropu, którego znaczny udział stanowi dwucukier sacharoza. W zależności od stopnia rafinacji otrzymywany jest różny rodzaj cukru. Im cukier mniej oczyszczony, tym ma ciemniejszą barwę. Jednak należy podkreślić, że wartość energetyczna cukru białego i brązowego jest praktycznie taka sama.
Producenci jedzenia nie żałują cukru w swoich produktach, także tych, które nie są słodyczami. Wszystko dlatego, że znacznie poprawia smak i dzięki temu zwiększa sprzedaż. Okazuje się jednak, że nie tylko eksperci zwracają uwagę na to, że artykuły spożywcze są za słodkie, sami konsumenci także tak je postrzegają.
Pacjentom z zapaleniem dziąseł pomaga dieta bogata w błonnik, witaminy i przeciwutleniacze.
Słońce, wysokie temperatury, kąpiele w morzu czy basenie – tak najczęściej mijają nam długie, ciepłe i wakacyjne dni. Niestety, takie formy spędzania czasu niekorzystnie wpływają na stan naszej skóry, która po lecie często jest przesuszona, podrażniona czy pełna przebarwień. Pomocą dla wymagającego regeneracji i pielęgnacji ciała, stają się wtedy zabiegi z zakresu medycyny estetycznej – warto je wykonać, by przywrócić cerze promienność i blask. Co wybrać?
Na określenie „tłuszcz" składają się i dobre, i niekorzystne dla zdrowia substancje, nie można więc ich wszystkich „wrzucać do jednego worka". Sprawdź, jakie tłuszcze warto jeść i dlaczego są niezbędne, a jakich koniecznie unikać, bo organizm ucierpi z ich powodu.