Liczba wyników: 313
Niewiele jest dietetycznych przykazań, co do których zgadza się zdecydowana większość ekspertów. Nawet znane nam od dziecka składniki są wciąż przedmiotem dyskusji i naukowych badań. Jednak co do cukru niemal wszyscy jesteśmy zgodni – należy go unikać. Biorąc pod uwagę, że kryje się on w bardzo wielu spożywanych przez nas codziennie produktach, na początek najlepiej wyeliminować ze swojej diety cukier, który dodajemy do potraw i napojów samodzielnie. A jeśli nie wyobrażamy sobie herbaty bez cukru? I na to są sposoby!
Wątroba pełni kluczowe dla naszego organizmu funkcje. Produkuje białka, cholesterol i żółć, przechowuje też minerały i witaminy, a także rozkłada toksyny, które dostają się do organizmu, w tym alkohol czy uboczne produkty metabolizmu. Jeśli więc chcesz zachować zdrowie wątroby, stosuj dietę, która pomoże jej dobrze pracować. Oto kilka takich produktów:
Lady Pank ruszają na jesienną trasę koncertową promującą "LP1". Pierwsza płyta zespołu Lady Pank jest dla wielu fanów polskiej muzyki niczym biblia. Przeszła już do historii polskiego rocka jako klasyk. Przez wielu jest określana mianem The Best Of, bo to właśnie z niej pochodzą największe przeboje Lady Pank: "Kryzysowa narzeczona", "Mniej niż zero", "Zamki na piasku", "Vademecum skauta" czy "Fabryka małp".
Rośliny strączkowe to wspaniałe źródło wartości odżywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jednym z najcenniejszych ziaren należących do tej grupy jest soczewica. Jej bardzo wysoka zawartość białka sprawiła, że szczególną popularność zyskała wśród wegetarian i wegan.
Wakacje to przede wszystkim czas odpoczynku lub dalekich podróży. Większość z nas będąc w nowym miejscu kupuje lokalne, nieznane dotąd rzeczy. Dla smakoszy herbat to świetna okazja do spróbowania i zabrania ze sobą nowych naparów.
Po chłodnym i deszczowym okresie skóra i włosy wymagają szczególnej pielęgnacji. Skóra staje się niedotleniona, poszarzała i szorstka, a włosy łatwo się łamią. Oto kilka prostych sposobów na piękny wygląd i dobre samopoczucie na wiosnę.
Sposób odżywiania się ma przemożny wpływ na nasze zdrowie, oto niezwykły przykład z Wielkiej Brytanii: 82-letnia kobieta cierpiąca na zaawansowaną formę demencji odzyskała część zdolności poznawczych dzięki zmianie diety.
Wiosna początkowo nas nie rozpieszczała, jednak ostatnie dni obfitują w słoneczne godziny. Tym chętniej cieszymy się ładną pogodą i spędzamy czas na zewnątrz. To dobrze, z jednym zastrzeżeniem - trzeba pamiętać o ochronie przeciwsłonecznej. Niezbędne są tu oczywiście kremy z filtrem, ale nasza dieta także ma znaczenie dla reakcji skóry na światło słoneczne. Sprawdź, co warto wprowadzić w tym celu do jadłospisu.
Stres, zła dieta i brak ruchu – czas na zmiany, by wrócić do formy i cieszyć się zdrowiem! Warto uzupełnić dietę dobrą chemią, czyli flawonoidami. Czym są, jakie jest ich znaczenie dla zdrowia i jak zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie?
Marnowanie jedzenia to problem współczesnej cywilizacji. Często nie mamy pomysłu, co zrobić z resztkami po posiłku. Podobnie jest z fusami lub torebkami po herbacie. Wbrew pozorom nieprzydatne resztki mogą mieć swoje kolejne zastosowanie. Można na przykład ponownie zaparzyć liście zielonej herbaty, które nie tracą swoich właściwości po pierwszym zaparzeniu. Co ciekawe Chińczycy używają pierwszego naparu tylko do przepłukania dzbanka, dopiero drugi i trzeci wykorzystują do picia.