Liczba wyników: 673
Tak zwane "śmieciowe jedzenie", czyli zawierające cukier, niezdrowe tłuszcze czy dużo soli, znika ze szkół. Stało się to możliwe dzięki obowiązującej od 1 września nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Nie solone nie smakuje. Natomiast słone jest nie zdrowe – tak mówi wielu dietetyków. Czy sól rzeczywiście jest aż tak niezdrowa? Okazuje się, że ograniczanie soli też może być dla naszego zdrowia niekorzystne.
Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów.
Sól to jedna z najstarszych przypraw towarzyszących człowiekowi niemalże od zarania dziejów. Bezcenną właściwością soli był jej dar podnoszenia smakowitości potraw, ale jeszcze ważniejsze były jej właściwości konserwujące.
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza na Europejskie Dni Dziedzictwa w dniach 15 i 16 września 2018r. do obiektów wpisanych na Listę UNESCO - Zamku Żupnego i ekspozycji Muzeum na III poziomie kopalni soli. Wstęp wolny.
Dzięki odpowiedniemu jedzeniu i ćwiczeniom może zmniejszyć obciążenie serca z powodu nadciśnienia. Antynadciśnieniowa dieta obejmuje ograniczenie alkoholu, soli i cukru, a także dodanie do posiłków dużej ilości warzyw i owoców.
Policjanci z Nowej Soli zatrzymali 58-letniego mężczyznę, który jest podejrzewany o usiłowanie oszustwa. Wraz z kobietą, która jest w tej chwili poszukiwana przez Policję, próbowali wyłudzić od 83-letniej kobiety pieniądze i biżuterię. Para ta nawet podwiozła do banku swoim samochodem starszą panią. Na szczęście ta przekazała pracownicy banku informację o próbie oszustwa i policjanci zjawili się w banku chwilę później.
Fast food jest uzależniający, bo zawiera duże ilości tłuszczu, cukru i soli. W efekcie szukamy znacznych dawek tych skłądników w pożywieniu i coraz chętniej sięgamy po produkty z ich zawartością. Pomocny w ograniczaniu ochoty na jedzenie tego rodzaju może być sen.
Raport opublikowany w World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research dowodzi, że otyłość sprzyja nie tylko rozwojowi cukrzycy i chorób serca, ale także przyczynia się do zachorowania na nowotwór. Aby uniknąć raka powstającego w wyniku nadwagi i niewłaściwej diety, należy m. in. unikać przetworzonego mięsa, np. bekonu i niektórych kiełbas, a także dbać o to, by dzienne spożycie soli nie przekroczyło 6 gramów.
Nie wystarczy ograniczyć dodawania soli do przygotowywanych posiłków, by spożywać rekomendowaną przez specjalistów jej ilość - tj. co najwyżej jedną łyżeczkę dziennie. Producenci żywności bowiem chętnie używają tej przyprawy do przygotowywania rozmaitych artykułów i trudno kontrolować spożycie chlorku sodu.