Liczba wyników: 537
Inspekcja Handlowa w III kwartale tego roku przeprowadziła na terenie 8 województw (podlaskiego, pomorskiego, zachodniopomorskiego, warmińsko-mazurskiego, łódzkiego, śląskiego, małopolskiego i wielkopolskiego) kontrolę soków, napojów bezalkoholowych oraz wód. Jej celem była ocena jakości i prawidłowości oznakowania wyrobów w taki sposób, by konsument otrzymał rzetelne informacji umożliwiające mu dokonanie dobrego wyboru.
Ta niepozorna roślina pochodzi bagnistych terenów Ameryki Północnej. W XIX wieku została sprowadzona do Europy i stała się popularną rośliną uprawianą w ogrodach, ze względu na walory ozdobne. Owoce aronii są wykorzystane głównie do produkcji soków, dżemów, galaretek i innych przetworów spożywczych. Aronia to „wielki” mały owoc, ponieważ znajduje zastosowanie w profilaktyce serca oraz innych chorób związanych z układem krążenia.
Trudno przecenić wpływ diety na nasze zdrowie i szanse na długie życie - od dawna jasne jest, że to, co nakładamy na talerz, bezpośrednio oddziałuje na nasz wygląd i samopoczucie. Od kilkudziesięciu lat zaś wybór jadłospisu przyprawia o ból głowy, bo kiedyś jadło się to, co było, a teraz to, na co ma się ochotę. Przy tym wszystkim przemysł spożywczy szuka oszczedności i dokłada do produktów przeróżne, nie zawsze zdrowe substancje. Nowe badania pokazują, że trzeba zmniejszyc ilość słodkich napojów i soków owocowych, jeśli chce się dłużej żyć.
Owoce i warzywa są cennym źródłem substancji, których organizm nie może zmagazynować ani samodzielnie wytworzyć. Spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, z których jedną porcję może stanowić sok lub mus, pozwala dostarczyć organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania antyoksydanty i witaminy. Niespełna połowa Polaków (44,3%) stosuje się do zaleceń ekspertów i spożywa owoce dwa lub trzy razy dziennie. Rekomendowane cztery do pięciu porcji warzyw dziennie spożywa jedynie 6,7% badanych.
Prawidłowe żywienie wpływa na jakość życia – im większa dbałość o zbilansowaną dietę, tym większa szansa na zdrowie w przyszłości. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia po raz pierwszy opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku. Zasady ujęte w Piramidzie, pomagają usystematyzować wiedzę na temat zbilansowanego żywienia. Tuż po aktywności fizycznej, a także obecności wody, podstawę jej stanowią warzywa i owoce w różnych formach. Ważnym elementem Piramidy dla osób starszych jest również sok, którego rekomendowana ilość dla tej grupy wynosi do dwóch szklanek dziennie.
U ludzi, którzy tygodniowo piją co najmniej 2 litry napojów zawierających cukier lub sztuczne słodziki, wyższe jest ryzyko wystąpienia nieregularnego rytmu serca zwanego migotaniem przedsionków.
W przypadku niektórych chorób procesy leżące u ich podstaw mogą rozpocząć się na wiele lat przed diagnozą. Jak się okazuje, u osób, u których w kolejnych latach rozwija się stwardnienie rozsiane (multiple sclerosis, MS), ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak depresja, zaparcia i infekcje dróg moczowych na pięć lat przed MS jest wyższe w porównaniu z osobami wolnymi od wspomnianej choroby.
W przypadku niektórych chorób procesy leżące u ich podstaw mogą rozpocząć się na wiele lat przed diagnozą. Jak się okazuje, u osób, u których w kolejnych latach rozwija się stwardnienie rozsiane (multiple sclerosis, MS), ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak depresja, zaparcia i infekcje dróg moczowych na pięć lat przed MS jest wyższe w porównaniu z osobami wolnymi od wspomnianej choroby.
Wiele osób codziennie sięga po napoje dosładzane cukrem, co może zagrozić zdrowiu wątroby. Właśnie sprawdzono związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych cukrem i sztucznie słodzonych a występowaniem raka wątroby i przewlekłych chorób tego narządu u kobiet.
Osoby, które przyjmują leki na refluks żołądkowy zwane inhibitorami pompy protonowej przez cztery i pół roku lub dłużej, mogą być bardziej narażone na demencję.