Liczba wyników: 3591
Smażone potrawy nie należą do najzdrowszych, nowe badania pokazują, że mogą zaostrzyć stany zapalne jelit i sprzyjać rozwojowi guzów w tej części układu pokarmowego.
Stosowanie diety bogatej w błonnik oznacza nie tylko dbanie o dobre funkcjonowanie układu pokarmowego, pomaga również dbać o zdrowie serca, mówią eksperci.
Wzdęcia zwykle są spowodowane nadmiernym wytwarzaniem gazu lub zaburzeniami ruchu mięśni układu pokarmowego - występuje wówczas obrzęk okolic brzucha po jedzeniu, co powoduje dyskomfort i ból.
Kurkumina, czyli ekstrakt z kurkumy stosowany zwykle jako przyprawa poprawiająca smak i zmieniająca kolor potrawy, ma także właściwości prozdrowotne. Z badań wynika, że może zapobiec nowtworom układu pokarmowego, w tym nowotworowi żołądka.
Jeśli masz problemy żołądkowe, dręczy cię biegunka lub zaparcia, czy zmagasz się z innymi dolegliwościami układu pokarmowego, zaserwuj sobie lekkostrawną dietę, a szybko poczujesz się lepiej.
Ból brzucha stanowi dyskomfort, który może być objawem wielu chorób układu pokarmowego lub błędów żywieniowych. Jest to jedna z najczęstszych dolegliwości zgłaszanych lekarzom podstawowej opieki zdrowotnej.
Rady dotyczące zdrowego żywienia, nowe mody dietetyczne, pokazy kulinarne, zaburzenia układu pokarmowego i choroby... apetyt na wiadomości związane z żywnością wydaje się być nienasycony. Obecnie dostępna jest nowa publikacja Komisji Europejskiej, która ma pomóc społeczeństwu lepiej zrozumieć, czym jest "żywność funkcjonalna" oraz dowiedzieć się więcej na temat unijnych inicjatyw naukowych w tej dziedzinie.
Zgaga to uczucie pieczenia w klatce piersiowej oraz górnych częściach układu pokarmowego. Powstaje dlatego, że treść jelitowa lub żołądkowa cofa się z powrotem w kierunku przełyku. Okazuje się, że dolegliwość można osłabić dzięki octowi jabłkowemu.
Pomaga walczyć z przeziębieniem, jest polecana przy kamicy żółciowej i nerkowej oraz rozmaitych zaburzeniach układu pokarmowego. Jest powszechnie dostępna w naszym kraju i powinna być bardziej doceniana zarówno ze względu na niezwykłe właściwości lecznicze, jak i pielęgnacyjne.
Wg danych Monitora Zdrowia OSOZ w 2010 roku rynek farmaceutyczny wzrósł o blisko 3% w stosunku do roku poprzedniego. Największy udział w sprzedaży aptecznej w minionym roku miały leki stosowane w leczeniu układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego.