Liczba wyników: 3284
Jak zabezpieczyć się przed szkodliwymi skutkami promieniowania UV? Co jeść i czego używać, aby po urlopie nie przybyło nam zmarszczek?
Jedzenie, jakie ludzie spożywają, może mieć znaczący wpływ na ryzyko rozwoju choroby Alzheimera oraz innych form demencji.
Wiosna budzi się bardzo leniwie. Krótsze zimowe dni i chłód spowodowały, że organizm jest bardzo zmęczony, a nam brakuje chęci do działania. Jak sobie poradzić z poranną ospałością i wspomóc siły witalne? Poniżej przedstawiamy kilka prostych, a przy okazji smakowitych, sposobów, jakie poleca dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, dietetyk SANTE.
W naszej diecie coraz więcej miejsca zajmują wysoko przetworzone produkty oraz coraz więcej tzw. gotowych posiłków. Powoduje to zakłócenie naturalnej równowagi składników odżywczych w naszych organizmach, a to z kolei może prowadzić do większej podatności na depresje, problemów z pamięcią i innych zaburzeń natury psychicznej.
Chętnie stosujemy różnorodne diety, które pomagają nam w uzyskaniu wymarzonej figury bądź te, które zalecił nam lekarz. W wieku dojrzałym, gdy troska o figurę schodzi na nieco dalszy plan, warto zadbać o dostarczeniu organizmowi składników, które usprawnią funkcjonowanie naszego mózgu.
W prasie oraz mediach nieustannie pojawiają się informacje metodach pozbycia się zbędnych kilogramów. Troszcząc się o zachowanie lub odzyskanie zgrabnej sylwetki warto pamiętać o tym, iż większość diet nie jest obojętna dla naszego zdrowia.
Najnowsze badania naukowe potwierdziły, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na proces starzenia się organizmu.
Wyniki badań prowadzonych przez naukowców z Seattle kolejny raz dowodzą, że to co jemy ma wielki wpływ na jakość oraz długość naszego życia. W celu zbadania zależności zachodzących pomiędzy sposobem odżywania a ryzykiem zachorowania na raka jajników u kobiet w wieku pomenopauzalnym, naukowcy przez osiem lat obserwowali dwie grupy kobiet.
Nowotwór trzustki przez długi czas rozwija się bezobjawowo, konsekwencją tego, jest fakt, iż wykrywany bywa w zaawansowanym stadium. Niestety wówczas szanse na wyleczenie są nikłe. Możliwe, że najnowsze odkrycia naukowców pomogą zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w wieku menopauzalnym. Związane z okresem klimakterium zmiany hormonalne sprzyjają przybieraniu na wadze, dlatego dobrze jest zastanowić się nad tym, co i w jakich ilościach wtedy spożywamy. Zachowanie prawidłowej masy ciała ma olbrzymie znaczenie nie tylko dla dobrego samopoczucia i ogólnej kondycji fizycznej, ale także przyczynia się do ograniczenia ryzyka wystąpienia wielu poważnych chorób.