Liczba wyników: 827
Picie trzech do pięciu filiżanek kawy dziennie może pomóc zażegnać ryzyko zawału serca.
Uczeni odkryli zależność pomiędzy zwiększoną dawką kawy a mniejszym ryzykiem cukrzycy.
Wielu ludzi sięga po kawę lub zieloną herbatę w ciągu dnia, a ta prosta czynność może pomóc zmniejszyć ryzyko udaru, wynika z badań japońskich naukowców.
Kawowi smakosze mówią, że przygotowanie espresso przypomina malowanie obrazu - na ostateczny efekt ma wpływ kompozycja wielu kolorów. Podobnie jest w przypadku kawy, gdzie aromat każdej filiżanki zależy od szeregu czynników. Podstawowa wiedza z tej dziedziny pozwoli nam przygotować małą czarną, której smak przywoła klimat włoskiej kafejki.
Uczeni postanowili odpowiedzieć na pytanie, dlaczego pijący kawę mają niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Mężczyźni, którzy piją dużo kawy, mogą czuć się nieco podirytowani (wszak ten popularny trunek wpływa na działanie układu nerwowego), ale te „skutki uboczne" mogą być przyćmione ważną korzyścią - zdrowiem prostaty.
Kobiety, które piją kawę, rzadziej umierają z powodu chorób serca w porównaniu do pań nie lubiących raczyć się kawą, informują naukowcy z Uniwersytetu w Madrycie (Universidad Autonoma de Madrid).
Nie jest tajemnicą, że najlepsza gatunkowo jest kawa naturalna. Jest bardziej aromatyczna i ma intensywniejszy smak. Czy jednak ona również najlepiej "stawia nas na nogi" i czy jest dla nas zdrowa?
Kawa pita regularnie w umiarkowanych ilościach, korzystnie wpływa na sprawność pamięci kobiet w wieku powyżej 65 lat - twierdzą specjaliści z INSERM (French National Institute for Health).
Kawa zasłynęła jako napój o wielu właściwościach leczniczych, szczególnie może chronić przed chorobami układu krążenia i rakiem. Teraz wykazano, że picie co najmniej dwóch filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko nawrotu raka piersi.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość