Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania ziemniaczane potrawy

Liczba wyników: 537

  • Jak nie przytyć zimą? Wystarczy kilka drobnych zmian [© Lsantilli - Fotolia.com]

    Jak nie przytyć zimą? Wystarczy kilka drobnych zmian

    2012-02-08

    Powszechnie wiadomo, że kiedy temperatura na zewnątrz spada, nasza waga często rośnie. Zimą odczuwa się zwiększony apetyt na potrawy zgubne dla zdrowej i ułatwiającej zachowanie ładnej sylwetki diety. Ponadto mroźna aura nie zachęca do porzucenia domowych pieleszy i aktywności na swieżym powietrzu. Na szczęście nie jesteśmy bezradni - poniżej kilka prostych sposobów na uniknięcie zimowego nadmiaru kilogramów.

    Tagi: odchudzaniedietaaktywność fizycznawitamina Cdepresjaprzeziębieniezupysłodzikowoce

  • Jedz rybę, bo ryba to zdrowie [© Monika Wisniewska - Fotolia.com]

    Jedz rybę, bo ryba to zdrowie

    2012-07-11

    O tym, że zdrowie jest najważniejsze wie chyba każdy. Szczególnie po pięćdziesiątce, gdy zaczynamy odczuwać dolegliwości związane z wiekiem. W aptece wydajemy krocie, zwłaszcza że oprócz leków z recepty często dokupujemy jeszcze suplementy diety. Tymczasem kluczem do zachowania zdrowia (a przy okazji pieniędzy w portfelu) jest właśnie sama dieta. Niebagatelną rolę odgrywają tu potrawy przygotowane z ryb.

    Tagi: rybyjedzenie rybwapńomega-3

  • Ryby na zdrowie. Stały element diety [© Alexander Raths - Fotolia.com]

    Ryby na zdrowie. Stały element diety

    2019-03-22

    Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.

    Tagi: rybyzdrowiedieta

  • Gałka muszkatołowa - królowa jesiennej kuchni [Fot. Andrij Pogranicznyj - Fotolia.com]

    Gałka muszkatołowa - królowa jesiennej kuchni

    2018-10-10

    Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.

    Tagi: gałka muszkatołowa

  • Dieta niskokaloryczna [© Barbara Dudzińska - Fotolia.com]

    Dieta niskokaloryczna

    2006-12-13

    Dieta niskokaloyczna to popularna forma odżywiania polegająca na zredukowaniu liczby spożywanych kalorii - najpowszechniej stosowana przez osoby, które chcą stracić zbędne kilogramy. Stosując te metodę możemy zetknąć się jednak z kilkoma pułapkami jak na przykład głód czy tylko chwilowy spadek wagi. Jest jednak na to sposób – należy jeść odżywcze, lecz niskokaloryczne potrawy, które pozwolą stracić wagę nawet jeśli spożywamy więcej.

    Tagi: kaloriedieta niskokalorycznaniskokalorycznedietaprodukty lightliczenie kaloriiodchudzanie 1000 kalorii

  • Grill - smacznie i zdrowo [© LianeM - Fotolia.com]

    Grill - smacznie i zdrowo

    2014-04-29

    Za chwilę rozpocznie się długi majowy weekend, stanowiący dla wielu Polaków początek grillowego sezonu. Z półek już znikają akcesoria i produkty przydatne w tej formie gotowania na świeżym powietrzu. Polacy grillują chętnie i nie boją się eksperymentować z nowymi smakami. Co zrobić, by przygotowywane przez nas potrawy były nie tylko smaczne, lecz także zdrowe? Jakich dodatków używać, by nie dać się grillowej nudzie?

    Tagi: potrawy z grillagrillowaniemięsokuinariazdrowa dieta

  • Kulinarne sekrety, czyli o magii sosów słów kilka [© Monika Wisniewska - Fotolia.com]

    Kulinarne sekrety, czyli o magii sosów słów kilka

    2013-02-24

    Odkrycie nowej potrawy robi więcej dla ludzkiego szczęścia, niż odkrycie nowej gwiazdy – tak o kulinarnych poszukiwaniach mówił Jean Anthelme Brillat i nikogo nie powinno dziwić, że to słowa Francuza – wszak to Francuzi uważani są za twórców jednej z najlepszych kuchni świata. Kuchni, w której podstawą dań są sosy. Czym ten dodatek zasłużył sobie na taką pozycję?

    Tagi: soskuchniapotrawykulinaria

  • Comfort food, czyli powrót do utęsknionych smaków [© teressa - Fotolia.com]

    Comfort food, czyli powrót do utęsknionych smaków

    2011-11-17

    Trendy w gastronomii zmieniają się niemal tak często, jak w modzie. To czym zachwyca się elita szybko ląduje na imprezach firmowych, a następnie funkcjonuje w szerokim obiegu dopóty, dopóki wszystkim się nie znudzi. Jakkolwiek, istnieją potrawy, które nigdy nie powszednieją, a jednocześnie posiadają właściwości uspokajające i poprawiające humor. Ich siła przez lata urosła do rangi fenomenu, który określają dwa słowa – comfort food.

    Tagi: żywnośćkuchniacomfort fooddzieciństwo

  • Bakalie. Krótki przewodnik [© udra11 - Fotolia.com]

    Bakalie. Krótki przewodnik

    2018-12-14

    Smak Świąt to tradycyjne potrawy: karp, kluski z makiem, barszcz, pieczony schab, duże ilości suszonych owoców, orzechy. Bakalie to produkty, bez których nie wyobrażamy sobie świętowania. Zgodnie z tradycją, duża ich ilość na świątecznym stole, to gwarancja zdrowia i dobrobytu na cały następny rok. Suszone owoce i orzechy idealnie sprawdzają się w przypadku tradycyjnych potraw, ale też nowoczesnych dań. Dodają przygotowanym potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu.

    Tagi: bakalierodzynkimigdałyorzechyżurawina

  • Herbaciany foodpairing: jak łączyć posiłki z herbatą [© COSPV - Fotolia.com]

    Herbaciany foodpairing: jak łączyć posiłki z herbatą

    2016-02-05

    Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, wzbudza coraz większe zainteresowanie osób lubiących gotować. Nie wszyscy jednak wiedzą, że uzupełnić smak poszczególnych potraw i wzbogacić kulinarne doznania może także jeden z najpopularniejszych na świecie napojów, jakim jest herbata. Czy jednak powinniśmy ją pić podczas jedzenia? Które potrawy możemy bezkarnie łączyć z herbacianym naparem, a które na filiżankę ulubionego trunku pozwalają dopiero kilka minut po zakończeniu jedzenia?

    Tagi: herbataczarna herbataherbata zielona

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17