Liczba wyników: 15788
Fason, kolor i styl – te trzy elementy trzeba odpowiednio zgrać ze sobą, by w jesiennym płaszczu prezentować się stylowo oraz modnie. Jak to zrobić?
Tradycyjne perfumy i biżuteria, ale także lot widokowy samolotem czy balonem, skok na bungee lub jazda samochodem terenowym. Polki wybierają coraz bardziej oryginalne i zaskakujące prezenty. Ekstremalne lub przyjemne doznania to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych podarunków otrzymywanych od lat.
Biało-złota czy niebiesko-czarna? Pytanie o kolor sukienki zawładnęło światem i wyobraźnią tysięcy osób. Problematyczne pytanie podzieliło nawet Kim Kardashian i Kanye Westa oraz specjalistów od wizerunku. Jak więc pogodzić zainteresowanych?
Dieta bogata w błonnik pokarmowy pomaga skutecznie pozbyć się nadmiaru szkodliwego cholesterolu, zanim jeszcze zostanie on wchłonięty do krwioobiegu. Wystarczy wybierać odpowiednie produkty, aby skutecznie obniżyć poziom cholesterolu bez stosowania leków.
W dzisiejszych czasach wysoki poziom cholesterolu to już choroba cywilizacyjna. Jak jej zapobiegać? Skąd się bierze? Nadmiar cholesterolu we krwi odkładany jest w ścianach tętnic, powodując zwężenia naczyń i tworzenie tzw. blaszek miażdżycowych. Stąd już tylko krok do choroby wieńcowej i zawału serca.
Poziom cholesterolu wzrasta w zimie i ulega zmniejszeniu latem, wynika z badań brazylijskich naukowców.
Migdały mogą pomóc obniżyć wysoki poziom cholesterolu. Dzięki zawartości określonych antyoksydantów są szczególnie pomocne osobom, które walczą z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu.
Statyny to jedne z najpopularniejszych środków stosowanych na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i dla ochrony przed zawałami oraz udarami. Kolejne badania potwierdzają jednak, że leki te mogą mieć znacznie szersze zastosowanie - mogą mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka różnych rodzajów nowotworu.
Znajdujące się w czarnej herbacie teaflawiny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dowodzą tego wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach Agricultural Food Chemistry.
Niska temperatura wbrew powszechnym oczekiwaniom nie służy wielu produktom. Są takie, które wiele tracą na jakości. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie ważne po okresie świątecznym, gdy na stołach zostaje jeszcze dużo jedzenia. Jak poprawnie układać żywność w lodówce, żeby dłużej zachowała świeżość?