Liczba wyników: 14795
Słodkie bywają dzieci, kotki, babeczki. To, co słodkie budzi w nas dobre emocje. Dlatego, choć cukier uzależnia i szkodzi niczym nikotyna, nie postrzegamy jego spożycia jako niebezpiecznego dla zdrowia.
Cukier jest obecnie dodawany do wielu różnych produktów, m. in. do napojów, jogurtów, ketchupu, etc. Przez to zaś trudniej jest ocenić, ile go sobie realnie codziennie dostarczamy. Tymczasem nadmiar tego składnika zagraża sercu.
Rozważam zmianę Otwartego Funduszu Emerytalnego, ale nie zdecydowałem jeszcze na jaki konkretnie. Chciałbym wiedzieć, czym mam się kierować przy jego wyborze. Czy mogę ufać internetowym rankingom OFE i czy wybór teoretycznie najlepszego OFE z rankingu rzeczywiście przekłada się na największy wzrost moich składek?
Utrzymujące się niskie bezrobocie, problemy ze znalezieniem odpowiednio wykwalifikowanych pracowników – tak widzi rynek pracy w 2017 roku portal rekrutacyjny Praca.pl. Wynagrodzenia jednak mają rosnąć umiarkowanie, a luka na rynku pracy ma być wypełniania przez imigrantów, głównie z Ukrainy.
Uczucie smutku może wpływać na poziom opioidów związanych ze stresem w mózgu i zwiększyć ilość białek zapalnych we krwi. One z kolei przekładają się na zwiększone ryzyko różnych chorób, w tym chorób serca, udaru mózgu i zespołu metabolicznego - ostrzegają eksperci z University of Texas Health Science Center w Houston (UTHealth).
Niektóre oleje roślinne wskazywane jako zdrowe, mogą w rzeczywistości zwiększać ryzyko chorób serca, uważają uczeni z Uniwersytetu w Toronto.
Od dawna wiadomo, że palenie papierosów wywołuje wiele różnych bardzo poważnych problemów zdrowotnych. Teraz jednak zbadano, jak nawyk ten wpływa na wygląd - uczeni pokazali, że papierosy postarzają twarz.
Z jednej strony problemy ze snem mają związek z wyższym ryzykiem udaru, z drugiej zaś, kłopoty z odpoczynkiem pogłębiają się po udarze.
Ani satysfakcjonujący seks, ani wspólne zainteresowania nie są głównym czynnikiem trwałości związku. Okazuje się, że naważniejsza jest tu wspaniałomyślność.
Większe ilości cukru w diecie to znacznie wyższe ryzyko demencji. Picie słodkich napojów i słodzenie herbaty nie jest wskazane dla osób zagrożonych chorobą Alzheimera.