Liczba wyników: 812
Zastanawiasz się, co zjeść na obiad? Pamiętaj, że ryba jest świetnym wyborem. To produkt, którego zalety dla zdrowia trudno przecenić. Chroni też przed wieloma chorobami.
Spróbuj bardziej dokładnie przeżuwać jedzenie przed połknięciem, to może pomóc zbić wagę.
Pieczarki są nie tylko smakowitym elementem rozmaitych dań, okazuje się, że mogą pomóc w kontrolowaniu wagi.
Jakkolwiek wydaje się to sprzeczne z intuicją, nowe badania wskazują, że biorąc większe kęsy faktycznie zjadamy mniej - przynajmniej w restauracji.
Kanapka to szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, dla wielu zapracowanych osób to właśnie kanapki są podstawą codziennego menu. Zanim jednak sięgniesz po następną porcję pieczywa zastanów się, jakie dodatki są dla Ciebie najwłaściwsze.
Jak prawidłowo wybrać karmę dla kota? Czym różni się dieta szczeniaka od dorosłego psa? Czy zwierzęta mogą jeść to samo co ludzie? Na te i wiele innych pytań odpowiedzą eksperci podczas rozpoczynającej się właśnie jesiennej edycji akcji „Jedz smacznie i zdrowo”.
Brokuły już dawno zyskały sławę produktów bardzo korzystnych dla naszego zdrowia. Przykładowo, badania pokazały, że większa ilość warzyw krzyżowych zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy typu 2. Teraz na Penn State odkryto, że brokuły zawierają cząsteczki, które pomagają chronić wyściółkę jelita cienkiego, hamując w ten sposób rozwój chorób jelit.
Gdy ludzie doświadczają mniej stresu, rzadziej sięgają po niezdrowe jedzenie, takie jak fast food.
Żyjemy w czasach, w których dietetyczne mody pojawiają się jak grzyby po deszczu, a sklepowe półki aż uginają się od spożywczych nowinek. W gąszczu tych pokus i pogonią za upragnioną sylwetką czy po prostu dobrym samopoczuciem, jesteśmy w stanie zrobić naprawdę wiele. Jak nie dać się nabić w przysłowiową butelkę i nie zatracić zdrowego rozsądku? Poznajcie trzy żywnościowe mity, w które wierzy niejeden z nas.
Dla skuteczności procesu odchudzania znaczenie ma nie tylko to, co się je, ale i kiedy spożywa się posiłki. Nowe badania dostarczają kolejnych informacji dotyczących najodpowiedniejszych pór jedzenia.