Liczba wyników: 461
Pot to coś więcej niż oznaka dobrego treningu. Daje ważne informacje o naszym zdrowiu, dostarczając wskazówek na temat odwodnienia, zmęczenia, poziomu cukru we krwi, a nawet poważnych chorób, takich jak mukowiscydoza, cukrzyca i niewydolność serca. Teraz można analizować pot dzięki czujnikowi „sweatainer", który można drukować w 3D.
Największa w Polsce kampania edukacyjna „STOP UDAROM" znowu zaskakuje kolejnym, ciekawym projektem. Tym razem jest to edukacyjny wideo klip zatytułowany „GRAMY W RYTMIE SERCA". Jego celem jest zwrócenie uwagi na migotanie przedsionków w kontekście zagrożenia udarem mózgu u osób, które cierpią na taką arytmię. Dzięki muzycznej metaforze poznajemy brzmienie prawidłowego i nieprawidłowego rytmu serca.
Chociaż powszechnie wiadomo, że regularne ćwiczenia fizyczne zmniejszają ryzyko niemal wszystkich chorób przewlekłych, mechanizmy, które odpowiadają za to, nie są do końca jasne. Teraz uczeni z Uniwersytetu Kopenhaskiego odkryli, że korzystne skutki wysiłku fizycznego mogą częściowo wynikać ze zmian w strukturze naszego DNA.
Co nam w sercach gra? Różne pasje, emocje, przeżycia, każdemu z nas inne i w różny sposób. I choć wszyscy mamy „coś innego w sercu", to każde serce może w pewnym momencie życia nie działać prawidłowo i być narażone na poważne choroby. "Tyle się mówi o naszych sercach. Ale czy naprawdę umiemy słuchać, co mają nam do powiedzenia? Czy w pogoni za codziennymi sprawami umiemy zatrzymać się i poświęcić chwilę naszemu zdrowiu?" - te pytania stawia ekspertom Wojciech Malajkat. Aktor, w wyjątkowej etiudzie edukacyjnej, zwraca uwagę Polaków na najczęstszą arytmię serca - migotanie przedsionków - i jej związek z udarem mózgu. W tym niestandardowym spektaklu, oprócz znanego aktora, uczestniczą wybitni kardiolodzy: prof. Janina Stępińska i prof. Przemysław Mitkowski.
Nowy koronawirus dość długo utrzymuje się na różnych powierzchniach, w tym maskach. Okazuje się, że może przetrwać nawet 4 dni wewnątrz materiału maski i 7 dni na jej warstwie zewnętrznej.
Producenci jedzenia nie żałują cukru w swoich produktach, także tych, które nie są słodyczami. Wszystko dlatego, że znacznie poprawia smak i dzięki temu zwiększa sprzedaż. Okazuje się jednak, że nie tylko eksperci zwracają uwagę na to, że artykuły spożywcze są za słodkie, sami konsumenci także tak je postrzegają.
Zmysł wzroku to najbardziej efektywny ze wszystkich pięciu naszych zmysłów. Za jego pośrednictwem odbieramy niemal 80% informacji z otoczenia. Oko jest niezwykle zapracowanym narządem, ale też najczęściej przez nas zapominanym. Jak poprawić zdrowie i kondycję najważniejszego zmysłu?
W 2018 roku czytanie przynajmniej jednej książki w ciągu roku zadeklarowało 37% respondentów - to podobny wynik jak w ubiegłych latach. Zainteresowanie czytelnictwem w Polsce nadal jest niewielkie.
Bogactwo produktów żywnościowych, atrakcyjność opakowań i siła technik marketingowych sprawiają, że zakupy artykułów spożywczych to czynność równie przyjemna co wymagająca orientacji i umiejętności rozróżnienia żywności według własnych potrzeb i preferencji. Wybierając określone produkty kierujemy się najczęściej przyzwyczajeniem do sprawdzonych i lubianych marek, atrakcyjną ceną oraz coraz częściej wiedzą na temat zasad zdrowego żywienia. Niestety zaledwie jedna trzecia konsumentów interesuje się treścią etykiety.
Nieprawidłowe oznakowanie produktów to najczęstsze zastrzeżenia w stosunku do tradycyjnych żarówek i opraw oświetleniowych. Inspekcja Handlowa skontrolowała 300 rodzajów wyrobów i zakwestionowała 35,3 proc. z nich. Część zastrzeżeń dotyczyła także bezpieczeństwa.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość