Liczba wyników: 3348
Gerontolodzy obradujący na konferencji w Monachium wskazali, że zwalczanie chorób wieku starszego i spowalnianie starzenia się jest w dużym stopniu zależne od układu odpornościowego.
Naukowcy z Harvard Medical School opracowali wykaz jedenastu pokarmów, które polecane są tym, którzy chcieliby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Nadmiar fruktozy w diecie może osłabić układ odpornościowy.
Silny układ odpornościowy jest potrzebny nie tylko do pokonania infekcji, ale również do ochrony organizmu przed pasożytami i usuwania komórek nowotworowych. O jego kondycji decydują geny odziedziczone po rodzicach, to, z jakimi bakteriami, wirusami i alergenami mieliśmy kontakt przez całe życie oraz stan ogólny naszego organizmu.
Pomijanie posiłków może być szkodliwe przy zwalczaniu infekcji i prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca, ostrzegają medycy z Icahn School of Medicine w Mount Sinai. Rezygnacja z posiłków wyzwala reakcję w mózgu, która negatywnie wpływa na komórki odpornościowe.
Cukier jest wszechobecny, jeśli chodzi o współczesną dietę, tymczasem ma wiele negatywnych konsekwencji dla naszego zdrowia, w tym może osłabić działanie układu odpornościowego.
Ci, którzy codziennie serwują sobie niewielkie ilości alkoholu, pomagają w funkcjonowaniu swojego układu odpornościowego.
Warzywa i owoce intensyfikują reakcję organizmu na zagrożenia i zmniejszają ryzyko infekcji.
Dodanie większej ilości błonnika do codziennej diety pomaga układowi odpornościowemu zwalczyć infekcje.
Opieka na starszymi i schorowanymi ludźmi to ogromne wyzwanie. Jak wielkie, wskazują zarówno relacje samych opiekunów, jak i dane z obiektywnych badań. Przykładowo, z raportu opublikowanego ponad dekadę temu w prestiżowym Journal of the Royal Society of Medicine wynika, że jakość życia opiekunów jest niższa niż ich podopiecznych... jeśli więc kimś się zajmujesz, przejrzyj listę rzeczy, których powinieneś/powinnaś unikać.