Liczba wyników: 243
Wszyscy bardzo lubimy słońce. Słoneczne dni powodują, że mamy więcej energii i poprawiają nam nastrój. Często wyjeżdżamy do cieplejszych krajów właśnie w poszukiwaniu pogody. Z medycznego punktu widzenia trzeba jednak przyznać, że słońce poza wpływem na produkcję endorfin poprawiających nasze samopoczucie i udziałem w syntezie aktywnej postaci witaminy D3 oferuje naszemu organizmowi niewiele korzyści, a w nadmiarze może nam bardzo poważnie szkodzić.
Kraina słońca, pięknych plaż, błękitnego morza. Kraj oliwy, wina i daktyli. Tunezja znów dobrze kojarzy się planującym wakacyjny wypoczynek. Jednakże powodów, by ją odwiedzić jest znacznie więcej. Czy znacie je wszystkie?
Tłuszcze trans w ostatnim czasie zyskały złą sławę. Nic dziwnego, bo należy ich unikać ze względów zdrowotnych. Skąd jednak wiedzieć, jaka żywność je zawiera lub jak je ograniczać w diecie, gdzie znaleźć pomocne informacje – na te dylematy odpowiada dr Agnieszką Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności.
Zauważyłeś biały nalot na języku lub gardle? To może być infekcja jamy ustnej, zwana też pleśniawkami. Pleśniawki to głównie problem u noworodków – jak więc postępować, gdy schorzenie pojawia się u dorosłych?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ma zamiar wyeliminować tłuszcze trans z żywności do roku 2023. Po raz pierwszy światowi specjaliści w dziedzinie zdrowia zwracają się do poszczególnych krajów o usunięcie przemysłowych tłuszczów trans ze wszystkich dostępnych produktów żywnościowych.
Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez masła. Jego wszechstronność oraz zdolność do wzbogacenia receptur domowych sosów, zup, zapiekanek, ciast, deserów oraz niezliczonych specjałów, zarówno słodkich, jak i słonych, jest bezcenna. Zgodnie z legendą powstanie masła jest dziełem przypadku. Nieprzypadkowe są natomiast dzisiejsze metody produkcji, dlatego przed dokonaniem zakupu upewnijmy się, że wybieramy produkt oryginalny, naturalny i cechujący się wysoką jakością.
Kolonoskopia to jedno z badań pozwalających na wczesne wykrycie raka jelita grubego. Badanie polega na obrazowaniu wnętrza jelita za pomocą wziernika zakończonego kamerą, z której obraz przesyłany jest na ekran monitora. Badanie wzbudza wiele obaw, jest jednak bezbolesne, bezpieczne i pozwala nie tylko wykryć raka jelita grubego, ale również pobrać diagnostyczne wycinki jelita, usunąć polipy czy zahamować krwawienie poprzez miejscowe podanie odpowiednich leków.
Dieta zawierająca większe ilości roślin strączkowych i ryb może opóźnić pojawienie się menopauzy, tymczasem jadłospis pełen węglowodanów może ją przyspieszyć, mówią brytyjscy uczeni.
Kuchnia polska ma smak słony, a typowe polskie potrawy to bigos, żurek i kotlety schabowe – pokazują wyniki badania „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?” przeprowadzonego przez Kantar TNS na potrzeby programu Polskie Skarby Kulinarne.
Pacjenci w polskich szpitalach nie są prawidłowo żywieni – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Posiłki podawane w szpitalach nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić.