Liczba wyników: 2094
Zespół stopy cukrzycowej to powikłanie cukrzycy. Jego przyczyną jest najczęściej długo utrzymujący się wysoki poziom glukozy we krwi prowadzący do patologicznych zmian miażdżycowych w obrębie podudzi i stóp. Jak postępować aby zapobiec rozwojowi choroby i nie dopuścić do amputacji, stanowiącej ostateczność w leczeniu stopy cukrzycowej?
Dowiedz się, jakie jest ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2, radzą eksperci z sagazone. Liczba ludzi chorych gwałtownie wzrasta, niektórzy brytyjscy medycy uważają, że w ich kraju przybrało to rozmiary epidemii. Szacuje się, że oprócz 2 milionów ludzi, u których zdiagnozowano chorobę, w Wielkiej Brytanii żyje około 75 000 osób, które nie wiedzą, że chorują. W Polsce chorobę wykryto u 1,5 miliona osób, ale oblicza się, że cierpi na nią około 2 milionów ludzi.
Cukrzyca staje się jednym z największych problemów zdrowotnych na świecie i odpowiada obecnie za niemal 4 miliony zgonów rocznie. Zespół naukowców badał rolę hormonu serotoniny, który jest przechowywany w trzustce wraz z insuliną, aby sprawdzić, czy jego brak ma jakikolwiek wpływ na wytwarzanie insuliny. Badania pokazały, że brak serotoniny w trzustce myszy doprowadził do szybkiego rozwoju cukrzycy. Wyniki, opublikowane w czasopiśmie Public Library of Science (PLoS) Biology, wskazują obiecujący, nowy kierunek w badaniach nad cukrzycą.
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących w Polsce chorób przewlekłych. Ocenia się, że cierpi na nią ponad 3 mln Polaków. Opieka nad diabetykami w Polsce nadal znacznie odbiega od światowych standardów. – Polska w leczeniu cukrzycy zatrzymała się w latach 90-tych – mówi prof. dr hab. Ewa Pańkowska, szefowa Instytut Diabetologii w Warszawie.
Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia w 2010 roku na cukrzycę chorowało prawie 240 mln ludzi na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce na tę chorobę cierpi około 2 milionów osób. Cukrzyca to choroba cywilizacyjna. W coraz większym stopniu dotyka rozwinięte społeczeństwa i prowadzi do poważnych komplikacji, dlatego tak istotna jest wiedza na temat wczesnych objawów cukrzycy i natychmiastowe podjęcie leczenia.
Jeszcze 100 lat temu zdiagnozowana cukrzyca, oznaczała śmierć chorego. Dziś ta choroba zmieniła wyraźnie swoje oblicze. Chcesz zapoznać się z historią diabetologii? Odwiedź pierwsze w Polsce Wirtualne Muzeum Cukrzycy, które otworzyło swoje podwoje w związku z nadchodzącym Światowym Dniem Walki z Cukrzycą, przypadającym 14 listopada. To nietypowe muzeum prezentuje archiwalne zdjęcia i publikacje związane z cukrzycą i życiem diabetyków.
Początkowe objawy cukrzycy są łagodne. Co więcej, rozwijają się stopniowo, więc łatwo je przeoczyć lub przypisać zwykłemu zmęczeniu i innym tego rodzaju dolegliwościom. W efekcie u wielu pacjentów diagnozuje się chorobę kilka lat później. Skutki zaś są bardzo niebezpieczne, bo nieleczona cukrzyca prowadzi do licznych powikłań, w tym śmierci. Zastosuj te rekomendacje, żeby uchronić się przed cukrzycą lub dobrze nią zarządzać, jeśli już się rozwinęła.
Na cukrzycę w naszym kraju cierpi już ponad 3 mln ludzi, z czego prawie 1 mln jeszcze nie wie, że na nią choruje. Schorzenie to pochłania rocznie ogromne kwoty – na leczenie cukrzycy wydajemy około 6 mld złotych, przy czym koszty leczenia powikłań tej choroby generują prawie połowę tej kwoty – wynika z czwartej edycji raportu „Cukrzyca. Ukryta pandemia. Sytuacja w Polsce” przygotowanego przez firmę Novo Nordisk wraz z Akademią Leona Koźmińskiego.
W trakcie debaty zainicjowanej przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków pt. „Leczenie cukrzycy w Polsce 2019: stan rzeczywisty, realne koszty, bariery i szanse”, która odbyła się 20 lutego 2019 roku w Warszawie, zaprezentowano wyniki ankiety przeprowadzonej na grupie 733 diabetyków z cukrzycą typu 1 i 2. Ponad połowa ankietowanych stwierdziła, że miesięczne wydatki związane z cukrzycą stanowią ponad 10% ich budżetu domowego. Ponad 62% pytanych w przeszłości z powodów finansowych zrezygnowało z zakupu z zalecanego przez lekarza leku lub badania.
Osoby jedzące już dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo mogą być obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy rzadziej sięgają po ten produkt.