Liczba wyników: 3654
Od dawna wiadomo, że dieta ma wpływ na ryzyko różnych form raka, teraz ustalono, jaki sposób odżywiania może być najlepszy w profilaktyce raka piersi.
Statystycznie to najczęściej występujący nowotwór złośliwy u kobiet. Według danych Krajowego Rejestru Nowotworów liczba zdiagnozowanego raka piersi wśród kobiet w wieku 20-49 lat zwiększyła się w ostatnich trzech dekadach prawie dwukrotnie. Tak dużego wzrostu zachorowań nie notuje się przy żadnym innym typie nowotworu w naszym kraju. Chociaż zwyczajowo za Miesiąc Świadomości Raka Piersi uznaje się październik, o profilaktycznych badaniach powinno się pamiętać przez cały rok. Regularne kontrole uchronią bowiem przed ryzykiem późnego wykrycia zmian chorobowych.
Dania jest pierwszym krajem na świecie, który zaczął wypłacać odszkodowania kobietom chorym na raka piersi. Dotyczy to pań, u których choroba została wywołana długotrwałą pracą na nocnej zmianie - informuje TVN 24.
Sposób odżywiania się w krajach zachodnich jest uważany za jeden z istotnych czynników ryzyka raka piersi. Amerykańscy lekarze podejrzewają że jednym z czynników może być duża zawartość tłuszczu oraz niedobór błonnika w pożywieniu.
Poziom witaminy D może mieć wpływ na przeżycie chorych na raka piersi.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, których wyniki wskazują na istnienie zależności między dietą, a ryzykiem zachorowania na raka piersi. Grupą poddaną obserwacji były kobiety pomiędzy 50- tym, a 70- tym rokiem życia, a więc będące w trackie menopauzy, lub mające ją za sobą.
Wysoki poziom cholesterol napędza wzrost guzów raka piersi.
Kobiety z cukrzycą leczone insuliną mają mogą być bardziej narażone na ryzyko zachorowania na raka piersi.
Statyny mogą być stosowane w leczeniu raka piersi. Okazuje się, że pomagają zapobiec nawrotowi choroby.
Kanadyjskie badanie sugeruje, że badania mammograficzne nie przyczyniły się do obniżenia ryzyka śmierci z powodu raka piersi.