Liczba wyników: 577
Minęły prawie dwa miliony lat od kiedy nasi przodkowie zaczęli gotować. Wydawać by się mogło, że największe kulinarne rewolucje i odkrycia mamy już za sobą – od pierwszych podpłomyków po kuchnię molekularną. Czy jest wobec tego możliwe, że większość z nas nie zdaje sobie sprawy z istnienia piątego smaku?
Kurkuma wykorzystywana jest jako przyprawa do wielu potraw i przypraw, najbardziej znaną z nich jest curry. Ze względu na intensywny żółty kolor kurkuma była początkowo wykorzystywana jako barwnik, później odkryto jej zastosowanie kulinarne, w tej chwili trwają badania nad wykorzystaniem kurkumy w medycynie.
Decydując się na kartę kredytową przede wszystkim otrzymujemy możliwość dodatkowego sposobu płatności za zakupy czy usługi. Jednak to nie wszystko. Banki coraz częściej oferują usługi dodatkowe do wydawanych przez siebie produktów. Do najpopularniejszych należą ubezpieczenia, usługi Concierge oraz programy rabatowe. Ich specyfikę przybliżą eksperci porównywarki finansowej Comperia.pl.
Kolacja wigilijna jest w Polsce jedną z najbardziej celebrowanych tego rodzaju uroczystości w ciągu roku. Przygotowania do niej rozpoczynają się już wiele dni wcześniej, jak się okazuje są to nie wyłącznie przygotowania kulinarne. Strój, który wybieramy na tą okazjępowinien być wyjątkowo dopracowany, przemyślany.
W ostatnich latach część banków zdecydowało się na wycofanie oferty adresowanej do płci pięknej. Okazało się, że to proponowane przez nie ładne karty płatnicze czy programy rabatowe, to za mało, aby zyskać zainteresowanie kobiet – wynika z obserwacji Expandera. Dla przezornych i zapobiegliwych Polek istotniejsze od kolorowych kart płatniczych jest zwykle poczucie bezpieczeństwa finansowego.
„Owocami szczęścia” Chińczycy określają pistacje. Jednak nie tylko mieszkańcy Dalekiego Wschodu docenili ich walory odżywcze i kulinarne. Ten przysmak o charakterystycznej zielonej barwie znany jest w wielu regionach świata już od starożytności. Obecnie cieszy się ogromną popularnością wśród zwolenników zdrowego stylu życia.
Aż 93 proc. Polaków wskazało, że na ich świątecznym stole będzie królowała tradycyjna kuchnia i swojskie smaki. Najbardziej popularnymi potrawami są barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju oraz smażona ryba, ale pojawiają się także nowe apetyczne i odważne kulinarne trendy.
Kiedy w związku z pandemią COVID-19 trzeba było pracować głównie zdalnie i unikać kontaktu z postronnymi osobami, codzienne przemieszczanie się obejmowało spacery z kuchni do pokoju i z powrotem. Zamiast wyjścia na spacer lub na siłownię zaś chętniej oglądaliśmy programy tv czy filmy online. Taki sposób funkcjonowania z kolei łatwo prowadzi do rozwoju objawów depresji.
Główki czosnku cieszą się popularnością w kuchni jako źródło niezwykłego smaku i zapachu. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie przygotowania określonych zup, sałatek, czy mięs bez kilku ząbków czosnku. Warzywo cenione jest jednak nie tylko ze względu na przymioty kulinarne, sięgali po nie już starożytni z powodu jego prozdrowotnych właściwości.
Kolorowe, pełne warzyw talerze wiosną i zdominowany przez inne dodatki jadłospis zimą? Niekoniecznie. Każde z warzyw ma swój najlepszy okres w roku, a pojawiając się w danym sezonie może całkowicie spełnić nasze kulinarne oczekiwania. Także zimą, możemy więc jeść zdrowe, bogate w witaminy posiłki.