Liczba wyników: 1667
Zielona herbata to napój cieszący się coraz większą popularnością, niektórzy sięgają po nią ze względu na wyjątkowy smak, inni cenią jej właściwości zdrowotne.
Naukowcy z Uniwersytetu Oxfordzkiego przeprowadzili badania, z których wynika, że związki mające właściwości antyutleniające dodane do jedzenia mogą przedłużyć życie konsumentom nawet o 10 lat.
Echinacea to roślina symbolizująca wewnętrzną moc i witalność. Jej naturalne właściwości pomagają zwalczać infekcje i wykazują ogromną skuteczność, jako środek antyseptyczny oraz wspomagający odporność organizmu.
Ałun jest minerałem soli występującym naturalnie w przyrodzie. Posiada właściwości antybakteryjne, tamujące krew, ściągające i dezynfekujące. Jest skuteczny od pierwszej aplikacji, a jego działanie utrzymuje się przez 24 godziny.
Jak informują naukowcy, niebieska pigułka może pomoc nie tylko przy dysfunkcjach erekcji, wykazuje właściwości lecznicze przy nadciśnieniu płucnym, a także zapobiega uszkodzeniu serca wywołanego przez dystrofię mięśniową Duchenne'a.
Dobroczynny wpływ bazylii na zdrowie odkrył już Hipokrates, sądził, że powoduje dobry nastrój i łagodzi objawy przejedzenia. Dziś używamy jej głównie jako przyprawy, ma jednak pożądane właściwości zdrowotne.
Herbata Gunpowder, której receptura powstała w chińskiej prowincji Zhejiang za czasów panowania dynastii Tang - zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Niektóre z jej składników wykazują bowiem silne właściwości antyoksydacyjne.
Jajka w różnej postaci to klasyczne „danie" śniadaniowe. Najnowsze badania potwierdzają jego dobroczynne, dietetyczne właściwości. Okazuje się, że serwowanie jaj na poranny posiłek zapobiegnie odczuwaniu głodu do obiadu.
Amerykańscy naukowcy z University of California at San Francisco doszli do wniosku, że otyłość może być powodowana przez substancje znajdujące się w pożywieniu i zmieniające biochemiczne właściwości ludzi tak, że jedzą oni coraz więcej.
Pijemy te napoje bez względu na ich właściwości, ale miło jest wiedzieć, że codzienne przyzwyczajenia przydają nam korzyści zdrowotnych. W rozległym badaniu w Holandii stwierdzono, że umiarkowane spożycie kawy lub herbaty znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca.