Liczba wyników: 4896
Cztery godziny dziennie spędzane na kanapie przed telewizorem zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego, ostrzegają brytyjscy uczeni.
Co roku w naszym kraju na nowotwór jelita grubego zapada 13 tys. osób, umiera - 8 tysięcy. W Warszawie trwa akcja „Ocal chore miasto", która ma celu rozpowszechnić informacje o chorobie i zachęcić do badań profilaktycznych.
Co roku na raka jelita grubego zapada ponad 14 tys. Polaków, z czego ponad 9 tys. umiera. Tymczasem, dzięki badaniom przesiewowym ryzyko zgonów można zmniejszyć nawet o 65 procent - podkreślają specjaliści.
Dieta pełna produktów zwiększających stany zapalne oznacza istotne zagrożenie rakiem jelita grubego. Inne nowotwory, np. rak piersi, także mogą być częstsze z powodu takiego odżywiania się.
Clostridium difficile powoduje najczęstsze i najniebezpieczniejsze zakażenia szpitalne na całym świecie. Osoby leczone antybiotykami są obarczone podwyższonym ryzykiem, ponieważ leki te zaburzają równowagę mikrobiologiczną jelit, ale badania wykazały również związek pomiędzy ciężkimi zakażeniami C. difficile a stosowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych.
Jeśli w twojej diecie stałe miejsce mają czosnek i cebula, możesz liczyć na niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, uważają badacze z Uniwersytetu Medycznego w Shenyang.
Rak jelita grubego i okrężnicy jest dość powszechny w starzejących się populacjach. Według World Cancer Research Fund to trzeci najczęściej występujący nowotwór u mężczyzn i drugi najczęściej diagnozowany u kobiet. W ubiegłym roku odnotowano ponad 1,8 miliona nowych przypadków tej choroby. Dieta ma ogromne znaczenie dla ochrony przed tym rakiem - zobacz, co jeść, a czego unikać.
Zespół jelita drażliwego jest chorobą cywilizacyjną o nieznanych wciąż przyczynach, znacząco wpływającą na nasze życie osobiste i zawodowe. Przełomem w bezpiecznym i skutecznym leczeniu tego schorzenia mogą okazać się badania nad działaniem układu endoopioidowego i endokanabinoidowego. Prace prowadzone są przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi pod kierownictwem prof. Jakuba Fichny.
Niewielka dawka aspiryny dziennie - 75 mg, co stanowi ilość mniejszą niż ta polecana dzieciom, już po roku przyjmowania może znacząco obniżyć ryzyko raka jelita, informują naukowcy.
Pacjenci, którzy przeszli raka jelit, mogą zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby dzięki jedzeniu orzechów.