Liczba wyników: 1323
Kwas foliowy jest niezbędny nam wszystkim m. in. do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego i nerwowego.
Naukowcy odkryli, że duże dawki kwasu foliowego mogą zmniejszyć ryzyko udaru.
Aby umysł długo pracował na pełnych obrotach, konieczna jest odpowiednia ilość kwasu foliowego w diecie. Takie są rekomendacje uczonych, którzy opublikowali wyniki swoich badań w Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
SuperGlandin to linia ekskluzywnych szwedzkich kremów - odżywek do skóry uzupełniających poziom kwasu gamma-linolenowego (GLA), który jest najważniejszym spośród NNKT.
Uczeni z Wageningen University w Holandii przeprowadzili badania, z których wynika, że zażywanie kwasu foliowego (czyli witaminy B9, witaminy M, ATC: B03 BB) przez osoby starsze ma korzystny wpływ na ich funkcje poznawcze. Poprawia się m. in. szybkość przepływu informacji w mózgu.
Kwas hialuronowy to jeden z najpopularniejszych preparatów wykorzystywanych obecnie w zabiegach medycyny estetycznej. Od lat, ze względu na swoje właściwości odmładzające, cieszy się niesłabnącą popularnością pacjentów na całym świecie. Dlaczego tak się dzieje?
Conjugated Linoleic Acid – Sprzężony kwas linolowy (CLA) jest substancją o działaniu wspomagającym pozbywanie się tkanki tłuszczowej - wpływa on hamująco na enzym umożliwiający przenikanie tłuszczu do komórek tłuszczowych, co prowadzi do ich powiększania się i w efekcie tycia. O wyjątkowości CLA decyduje fakt, że dzięki niemu podczas odchudzania nie tracimy masy mięśniowej – a tak się dzieje podczas większości diet. CLA usprawnia przemianę materii – dlatego stosowanie go podczas diety nie tylko pozwala utrzymać efekt wypracowany podczas stosowania diety, ale nie powoduje także przybierania na wadze po powrocie do normalnych posiłków. CLA wpływa również pozytywnie na kształt sylwetki.
Niektóre testy wskazywały, że wyższy poziom kwasu foliowego (witamina B9) u seniorów może mieć wpływ na problemy poznawcze, irlandzcy medycy zauważają jednak, że witamina ta raczej wspomaga zdolności kognitywne.
Nowe badania wykazały, że brak folianów powoduje problemy z podziałem komórek i replikacją DNA. Co gorsze, konsekwencje są znacznie poważniejsze, niż wcześniej sądzono.
Folacyna, powszechnie nazywana kawasem foliowym jest istotnym składnikiem diety nie tylko przyszłych mam.