Liczba wyników: 711
Menu nowoczesnego człowieka to przemyślana i zrównoważona kombinacja wszystkich potrzebnych organizmowi składników. Ryby posiadają ich tak wiele, że powinny stać się stałym komponentem naszego jadłospisu.
Jedną z konsekwencji upływu lat jest pogorszenie się wyglądu cery, wraz upływem czasu traci ona elastyczność i jędrność, nieuniknione jest też pojawienie się zmarszczek.
Lato to czas kiedy szczególną uwagę przywiązujemy do wyglądu naszej skóry, w zapewnieniu jej odpowiedniej pielęgnacji z pewnością pomogą porady specjalistów. Z takich konsultacji skorzystać można bezpłatnie w ramach akcji Dni Zdrowej Skóry.
Wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki kawy. Alternatywą dla tradycyjnej małej czarnej może być kawa zbożowa.
Blisko 10 procent ludzi cierpi na zaburzenia pracy tarczycy - nadczynność lub niedoczynność – szacują specjaliści. U ponad 50 procent osób przypadłość ta nie jest w ogóle zdiagnozowana, a przeważającą większość stanowią w tej grupie kobiety. Widoczne zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy uaktywniają się w wieku emerytalnym i dotykają 17 proc. procent kobiet i 9 proc. mężczyzn po 60 roku życia.
Zachorowalność na nowotwory w Polsce jest wciąż niepokojąca. Polacy niechętnie korzystają z bezpłatnych badań profilaktycznych. Pilotażowa edycja konkursu Zdrowa Gmina pokazała, że zaangażowanie gmin w budowanie świadomości zdrowotnej wśród mieszkańców przynosi rezultaty. Dlatego Polska Unia Onkologii kontynuuje program Zdrowa Gmina, rozszerzając go na kolejne województwa.
Im więcej zdrowych produktów w diecie, w tym warzyw i owoców, tym lepsze działanie umysłu, pomimo upływu lat. Zdrowa dieta może chronić nasz mózg przed starzeniem się i problemami poznawczymi.
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Dodawanie do swojego jadłospisu produktów tzw. „zachodniej diety", może zmniejszyć poznawcze korzyści zyskiwane dzięki diecie śródziemnomorskiej.
Sposób żywienia każdego z nas jest determinowany przez wiele czynników, począwszy od wyniesionych z rodzinnego domu tradycji i zwyczajów, skończywszy na indywidualnych upodobaniach. Dieta może być także zróżnicowana w zależności od naszego stanu zdrowia, aktywności fizycznej, samopoczucia czy nastroju. W ostatnich latach przybywa osób, które deklarują, że chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie. Dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. Blisko 69 proc. Polaków uważa, że odżywia się zdrowo. Chwilowa moda czy trwała zmiana nawyków?
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość