Liczba wyników: 333
Nadmiar soli sprzyja nadciśnieniu, a ponieważ w naszej diecie ilości tej przyprawy zazwyczaj są znaczne, warto zwrócić większą uwagę na to, co jemy. Tych pięć wskazówek pomoże ograniczyć dawkę soli w codziennym jadłopsisie.
Nadmiar soli jest nie tylko groźny ze względu na to, że może powodować nadciśnienie i choroby serca, naukowcy uważają, że może również zwiększyć ryzyko raka żołądka.
Zmniejszenie ilości soli w diecie pozwala na ograniczenie częstotliwości ataków bólu głowy.
Osoby z cukrzycą typu 2, które spożywają dużo soli w diecie, mogą być narażone na znacznie większe ryzyko wystąpienia chorób serca.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy może być tak samo szkodliwy dla zdrowia, jak jedzenie cukru w postaci samej fruktozy, mówią uczeni z University of California w Davis.
Grillowanie i smażenie jest bardzo modne i najlepsi kucharze całego świata uczą, jak przygotować najdoskonalsze burgery czy steki. Jednak karmelizacja mięsa w wysokiej temperaturze może być szkodliwa dla zdrowia.
O osobach chorych na schizofrenię najczęściej mówi się źle. Eksperci alarmują, że stygmatyzacja osób chorych niesie ogromne szkody w ich leczeniu.
Kolejne badania pokazują, że czerwone mięso, jeśli jest jedzone w nadmiarze, może wywoływać różne problemy ze zdrowiem.
Co czwarty pracownik nie czerpie satysfakcji z realizacji zawodowych obowiązków – wynika z tegorocznego badania Hays Poland – Stres i satysfakcja 2018. Zdecydowana większość zatrudnionych doświadcza wysokiego poziomu stresu, który w wielu przypadkach działa na nich destrukcyjnie. Niesprzyjające czynniki prowadzą do szeregu dolegliwości, które obniżają komfort pracy i życia. Znika zaangażowanie i motywacja, a pojawia się zrezygnowanie i niska efektywność. To sytuacja niekorzystna zarówno dla pracodawców, jak i dla pracowników.
Jedzenie dużych ilości ryb zwiększa ryzyko migotania przedsionków w takim samym stopniu, jak ich unikanie.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość