Liczba wyników: 545
Tzw. stopa Charcota, stan, który może powodować niepełnosprawność i amputację u chorych na cukrzycę, jest często pomijana z powodu neuropatii obwodowej.
Tradycja nakazuje spróbować każdej potrawy, jaka znajdzie się na wigilijnym stole, jednak pewne potrawy świąteczne mają niższy indeks glikemiczny niż inne. Warto spojrzeć na świąteczny stół przez pryzmat zdrowia.
Cukrzyca coraz częściej określana jest epidemią XXI wieku. Na świecie choruje na nią co najmniej 200 milionów osób, z czego ok. 2 miliony to Polacy. Według prognozy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) liczba diabetyków w ciągu najbliższych 25 lat może ulec podwojeniu. Zapobieganie cukrzycy, czyli działania na rzecz zmiany stylu życia, przyjmuje zatem wymiar społeczny. Problem ten wykracza poza działalność ochrony zdrowia i powinien być adresowany również do decydentów, mediów, szkolnictwa, instytucji żywieniowych, a nawet wyznaniowych oraz innych kręgów społecznych.
W Polsce nadal najczęściej świętujemy jedząc. Suto zastawiony stół, liczne potrawy, częstokroć ciężkostrawne, alkohol. Potrawy tłuste, smażone, bardzo kaloryczne. Festiwal obżarstwa często kończy się bólami brzucha, wzdęciami, niestrawnością. Jak przygotować się do świętowania, by problemy gastryczne nie zepsuły nam radości z przebywania z rodziną? Przedstawiamy kilka prostych rad.
Kong phad prik thai dam – takie danie oferował jeden z restauratorów skontrolowanych przez Inspekcję Handlową. Niestety, informował jedynie o egzotycznej nazwie, zamiast o polskiej i składnikach potrawy. Inspekcja Handlowa skontrolowała restaruracje serwujące potrawy zagranicznych kuchni. Do co trzeciej inspektorzy mieli zastrzeżenia – restauratorzy oszukują na wadze potraw czy składnikach.
Nawet pół ząbka czosnku potrafi zmienić smak potrawy, często dodajemy go do sosów i sałatek.
O tym, że nadmiar tłuszczów, szczególnie zwierzęcych w pożywieniu nie jest korzystny dla zdrowia wiadomo od dawna. Z najnowszych badań wynika, iż tłuste potrawy szczególnie szkodzą osobom chorym na cukrzycę II typu.
Olbrzymią, ale nie zawsze bezpieczną pokusą dla diabetyków są świąteczne potrawy. W szczególności Wigilia Bożego Narodzenia jest czasem sprawdzania ich siły woli. Wówczas zdarza się niepowtarzalna okazja skosztowania dań, które często goszczą na naszych stołach tylko w ten jeden wieczór.
Potrawy ze słodkich ziemniaków są i smaczne, i zdrowe, ale przydatna może być też woda po przetworzeniu tych warzyw - ma działanie odchudzające.
Nowe badania sugerują, że potrawy typu fast-food serwowane jako śniadanie wykazują bezpośredni negatywny wpływ na naczynia krwionośne.