Liczba wyników: 3343
Mikroorganizmy, których jesteśmy nosicielami, mogą mieć istotny udział w zapoczątkowaniu otyłości - jak ustalono w toku projektu dofinansowanego ze środków unijnych. Odkrycie może zmienić sposób, w jaki leczy się tę chorobę, która wedle prognoz ma dotknąć do roku 2015 ponad 700 milionów dorosłych na świecie. Co ważniejsze może ono wyposażyć lekarzy w prosty test identyfikujący najbardziej zagrożone osoby.
Napiętnowanie osób z nadwagą staje się normą kulturową na całym świecie, nawet w miejscach, gdzie tradycyjnie ceniono większe ciała.
Ludzie, którzy stosowali dietę bogatą w ultra przetworzoną żywność dostarczali sobie więcej kalorii i bardziej przybierali na wadze niż wtedy, gdy jedli minimalnie przetworzoną żywność. Taką różnicę odnotowano, mimo że posiłki miały taką samą liczbę kalorii i makroskładników.
Im dłużej ktoś zmaga się z otyłością, tym wyższe ma ryzyko różnych problemów zdrowotnych, w tym nasilenia się czynników chorób kardiometabolicznych.
Otyłość jest drugą najczęstszą przyczyną przedwczesnych śmierci w Ameryce Północnej i Europie. Oceniono związek między trudnościami związanymi z dostępem do żywności i otyłością. Wykorzystując dane największych amerykańskich agencji rządowych, sprawdzono relacje pomiędzy między brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i życiem na pustyni żywnościowej (na obszarze o ograniczonym dostępie do niedrogiego i pożywnego jedzenia) a otyłością.
Wiadomo, że otyłość nierzadko dotyczy całych rodzin, ale większość dotychczasowych badań ogranicza się do dwóch pokoleń. Teraz przeanalizowano związek między otyłością brzuszną babć i wnuków.
Nie ma znaczenia, jak długo było się otyłym - operacja bariatryczna w każdym przypadku jest skuteczna w walce o zdrowszą wagę.
Globalny postęp w walce z otyłością jest „zbyt powolny", mówią eksperci. Tylko jeden na cztery kraje wdrażały politykę w zakresie zdrowego odżywiania się przed 2010 rokiem.
Czynniki społeczno-ekonomiczne i genetyczne prawdopodobnie oddziałują na siebie wspólnie nasilając ryzyko rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.
Geny sprzyjające otyłości sprawiają, że ludzie czują się bardziej głodni i tracą kontrolę nad jedzeniem, jednak przestrzeganie pewnych ograniczeń dietetycznych może być tu dobrą strategią.