Liczba wyników: 204
Letnie wyjazdy kojarzą nam się ze swobodą, wolnością, lekkością - także w kwestii ubrań. W wakacyjnej walizce najczęściej znajdziemy zwiewne sukienki i spódnice, szorty, koszulki i strój do kąpieli. O czym jeszcze nie zapomnieć, by cieszyć się zdrowiem i komfortem, a także być przygotowaną na każdą sytuację?
Powikłania cukrzycy są groźne, dlatego należy wykonywać badania krwi, które oceniają gospodarkę węglowodanową. Zalecane są one nie tylko w celu wczesnego wykrycia choroby lub stanów ją poprzedzających i wdrożenia leczenia. Powinny wykonywać je także osoby zdrowe, aby w porę rozpocząć profilaktykę i uniknąć rozwoju cukrzycy. Badania krwi pomogą rozpoznać także stłuszczenie wątroby - inną chorobę cywilizacyjną pociągającą za sobą groźne dla zdrowia skutki.
Aż 80 proc. Polaków obawia się najbardziej schorzeń układu krążenia, w tym zawałów serca, udarów mózgu czy miażdżycy, a 60 proc. nowotworów – wynika z raportu„Kondycja zdrowotna Polaków”. Większość badanych wie, jak można przeciwdziałać tym chorobom, ale z wdrażaniem tego w życie idzie już znacznie gorzej. Eksperci podkreślają, że ważny jest ruch i odpowiednie odżywianie.
Jeśli mieskasz na wsi, nie brakuje ci możliwości spacerowania na łonie natury. Jeśli jednak jesteś „mieszczuchem", trudniej ci zmienić otoczenie z betonowego na naturalne. Można się jedna „poratować" częstszym przebywaniem w parkach, mówią uczeni. To zwiększa poczucie szczęścia i spokoju ducha.
Choć są bardziej kaloryczne od lukrowanych pączków nie powinniśmy mieć wielkich wyrzutów sumienia sięgając po nie jako przekąskę. Orzechy włoskie, bo o nich mowa, są zdrowe dla naszego organizmu - dostarczają energii, mają wiele witamin i co dla nas najważniejsze mogą pomóc zapobiegać rozmaitym schorzeniom.
Coroczna akcja „Dry January', czyli „Suchy styczeń" ma na celu promowanie ograniczenia spożycia alkoholu. Przedsięwzięcie obejmuje rezygnację z napojów wyskokowych przez cały miesiąc. Warto się przyłączyć - efekty są zaskakująco dobre dla zdrowia, mówią lekarze.
Czy zdarzyło ci się kiedyś dyskutować o wyższości herbaty nad kawą lub vice versa? Otóż statystyki od dawna nie pozostawiają wątpliwości. Herbata – zwłaszcza zielona - to drugi najczęściej wybierany napój na świecie, zaraz po poczciwej wodzie. O osobie pozbawionej talentu kulinarnego mówimy, że przypali nawet wodę na herbatę – a jednak zaparzenie idealnej filiżanki nie jest takie proste! Jak to zrobić, żeby wyciągnąć z herbaty jak najwięcej smaku?
Przez jednych uwielbiana, przez innych niedoceniania. Niegdyś w Polsce tzw. bawarka była zalecana kobietom karmiącym piersią, aby w ten sposób wspomóc laktację. Obecnie spożywana jest przez miłośników herbaty, którzy upodobali sobie jej walory smakowe. Jak się okazuje, pod różnymi postaciami, popularna jest na niemal całym świecie.
Smak Świąt to tradycyjne potrawy: karp, kluski z makiem, barszcz, pieczony schab, duże ilości suszonych owoców, orzechy. Bakalie to produkty, bez których nie wyobrażamy sobie świętowania. Zgodnie z tradycją, duża ich ilość na świątecznym stole, to gwarancja zdrowia i dobrobytu na cały następny rok. Suszone owoce i orzechy idealnie sprawdzają się w przypadku tradycyjnych potraw, ale też nowoczesnych dań. Dodają przygotowanym potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?