Liczba wyników: 4658
Statystyki amerykańskiego Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) pokazują, że otyłość dotyka ponad 40 proc. dorosłych Amerykanów, zwiększając u nich ryzyko chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych rodzajów raka. Co ciekawe, eksperci uważają, że przejadanie się nie jest główną przyczyną problemu nadmiernej wagi.
Dieta wegańska może narazić niektórych na ryzyko chorób serca, ostrzegają naukowcy. Mięso jest zazwyczaj postrzegane jako niebezpieczne, jeśli chodzi o choroby serca. Jednakże po analizie kilku artykułów medycznych związanych z biochemią wegetarianizmu, naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang w Chinach sugerują, że weganie mogą być bardziej narażeni ryzyko rozwoju chorób serca.
Osoby z cukrzycą typu 2 cechują się podwyższoną ilością cukru i tłuszczu we krwi, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym udarów i zawałów. Ćwiczenia są popularnym zaleceniem dla diabetyków, teraz jednak ustalono, że większe korzyści pacjenci odnoszą z treningu po obiedzie - wówczas skuteczniej obniża się ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Po raz pierwszy koenzym Q 10 został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku. W ustroju pełni funkcję witaminy, niezbędnej do życia każdej komórki. W wyniku niedoboru koenzymu Q 10 zaburzona zostaje wydolność komórki, tkanki lub całego narządu, co może być przyczyna wielu chorób. Dotyczy to w szczególności tych narządów, które dla swojej czynności wymagają dużej ilości energii. Należą do nich przede wszystkim miesień sercowy i mięśnie szkieletowe. Koenzym Q 10 poprawia odporność organizmu, zwiększa jego siłę fizyczną i wytrzymałość oraz wspomaga leczenie wielu chorób.
Jeśli chcesz się cieszyć zdrowym i ładnym uśmiechem, musisz odpowiednio zadbać o zęby. I nie chodzi tu jedynie o estetykę, zdrowie jamy ustnej ma bowiem związek z ogólnym stanem zdrowia. Niektóre choroby układu krążenia czy cukrzyca zwiększają ryzyko chorób jamy ustnej i odwrotnie - problemy z zębami czy dziąsłami przekładają się na prawdopodobieństwo wystąpienia innych chorób.
Kiedy kobiety się starzeją, wzrasta u nich ryzyko chorób układu krążenia i przewyższa ono zagrożenie dotyczące mężczyzn, głównie z powodu obniżonego poziomu estrogenów, które regulują funkcje naczyń. Stąd wiele badań koncentruje się na różnych czynnikach ryzyka tych chorób. Jedno z nich sugeruje, że jedzenie w samotności może przyczynić się do zwiększonego prawdopodobieństwa problemów sercowo-naczyniowych u starszych kobiet.
Jemy coraz więcej i coraz gorzej. Często jemy w pośpiechu, korzystając z przetworzonego jedzenia albo restauracji serwujących tzw. fast foody. Niewłaściwe odżywianie jest jednym z czynników zwiększających prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu pokarmowego. Na co zwrócić uwagę w naszej diecie? Kiedy i jakie badania endoskopowe należy wykonać, żeby nie przeoczyć groźnych chorób przewodu pokarmowego?
Każdego roku w Polsce odnotowuje się około 60 tys. udarów i 150 tys. ostrych zespołów wieńcowych. Skala problemu uświadamia ogromną rolę prewencji pierwotnej i wtórnej w redukcji śmiertelności z powodu chorób układu krążenia. Istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia, odgrywa jeden z najczęściej stosowanych na świecie leków - kwas acetylosalicylowy (ASA).
Otyłość, niedawno wpisana na oficjalną listę chorób American Medical Association, dotyka wiele osób w krajach wysoko rozwiniętych i stanowi jedną z najczęściej spotykanych chorób cywilizacyjnych. Niestety, w dalszym ciągu nie jest postrzegana w ten sposób przez samych chorych, ich otoczenie a nawet przez lekarzy. Tymczasem przyczyny otyłości są znacznie bardziej skomplikowane niż stereotypowe "objadanie się", a jej leczenie nie da się sprowadzić do prostego ograniczenia kalorii i zwiększenia codziennej dawki ruchu.
Szczepienia przyczyniły się do ogromnego sukcesu w zakresie kontrolowania wielu wyniszczających chorób zakaźnych. Jednak nadal nie brakuje takich chorób czy patogenów, przeciw którym nie jesteśmy w stanie zbudować ochronnej odporności na całe życie. W toku są badania profesora Stipana Jonjica nad nowymi szczepionkami, mającymi zapewnić lepszą ochronę. Profesor Jonjic jest pierwszym chorwackim grantobiorcą Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERBN), który realizuje swój projekt w Chorwacji.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość