Liczba wyników: 74
Stosowanie nowych leków zmieniło oblicze AIDS, która ze śmiertelnej stała się przewlekłą. Zmienił się również profil osób, które zakażają się wirusem HIV. Już nie mówimy o szczególnych grupach ryzyka, lecz o ryzykownych zachowaniach, które narażają na zakażenie – każdy, kto podejmuje takie ryzyko, może się zakazić.
Od dawna wiadomo, że stan jelit ma związek nie tylko ze zdrowiem fizycznym, ale i psychicznym - teraz odkryto, że może istnieć korelacja pomiędzy przyjmowaniem leków antydepesyjnych i łagodzeniem zespołu jelita drażliwego.
Wzdęcia zwykle są spowodowane nadmiernym wytwarzaniem gazu lub zaburzeniami ruchu mięśni układu pokarmowego - występuje wówczas obrzęk okolic brzucha po jedzeniu, co powoduje dyskomfort i ból.
Na naszą sylwetkę oraz ryzyko rozwoju chorób wpływa nnie tylko to, co jemy, ale także to, kiedy spożywamy posiłki. Z nowych badań na myszach wynika, że dostęp do jedzenia w czasie ograniczonym do dziesięciu godzin może pomóc w osłabieniu ryzyka cukrzycy oraz otyłości.
Choć chrapanie kojarzy się głównie z irytacją osoby po drugiej stronie łóżka, to specjaliści przestrzegają, że może stać za nim poważny problem zdrowotny. Mowa o bezdechu sennym - ten może prowadzić do skrajnego przemęczenia, nadciśnienia, wypadków za kierownicą, a nawet zawału.
Zespół jelita drażliwego obejmuje zaburzenia czynności jelit, których główne objawy to bóle brzucha, wzdęcia, bigunki, a nawet mdłości i wymioty. Ciągle nie są znane przyczyny rozwoju tej dolegliwości, a jest ona powszechnam, bo może dotyczyć nawet jednej trzeciej dorosłych ludzi. Sprawdź, jak osłabić symptomy choroby.
Aż 86% osób po czterdziestym roku życia deklaruje wyraźne problemy ze wzrokiem, co związane jest z prezbiopią. Jest to naturalny proces fizjologiczny zachodzący wraz z wiekiem i objawiający się stopniowym pogorszeniem widzenia, szczególnie na bliskie odległości. Niby nic dziwnego, ale… jeszcze 15 – 20 lat temu problem prezbiopii dotyczył w dużej mierze osób starszych, ponad sześćdziesięcioletnich. Dlaczego granica wieku, w którym zauważamy symptomy prezbiopii, tak się przesunęła? Okazuje się, że jedną z przyczyn tego zjawiska może być wydłużona praca w bliży przed ekranami komputerów.
Gorzki posmak to normalna reakcja po zjedzeniu np. sałatki z cykorią lub wypiciu czarnej kawy. Jednak, gdy gorycz towarzyszy nam niezależnie od jedzenia, może mieć bardziej tajemnicze źródło – problemy stomatologiczne, wahania hormonalne, skutki uboczne spożycia leków, a nawet może sygnalizować o poważnej chorobie.
Światowa Organizacja Zdrowia umieściła na liście śmiertelnych zagrożeń dla ludzkosci tajemniczą „Chorobę X". „Choroba X" to patogen, który nie został jeszcze odkryty, ale może pojawić się w przyszłości i zagrażać nam podobnie jak HIV czy Ebola.
Regularne jedzenie ryb może mieć związek z niższym ryzykiem rozwoju stwardnienia rozsianego.