Liczba wyników: 4180
W ostatnich latach ze środowiska medycznego pojawiły się głosy, że statyny, leki powszechnie stosowane na obniżenie tzw. „złego choletserolu", mogą zaburzać pamięć. Nowe badania pokazują, że farmaceutyki nie osłabiają zdolności poznawczych.
Jak informuje American Academy of Neurology, z nowych badań, że po hospitalizacji osoby starsze mogą mieć zwiększone ryzyko problemów z pamięcią i zdolnościami myślenia analitycznego.
Od ostatnich Zaduszek odeszło wiele osób znanych nam z pierwszych stron gazet, telewizji, ekranów kin... Politycy, artyści, społecznicy. Przegrali z wiekiem, chorobą lub ich życie zostało niespodziewanie przerwane przez tragedię. Dziś wspominamy tych, którzy opuścili nas w ciągu ostatnich 12 miesięcy.
Ruchome obrazy przedwojennej Polski - Po-lin po hebrajsku - pozbawione są kolorów. Ożywiają je barwni i tak już dziś egzotyczni bohaterowie.
Eksperymenty amerykańskich naukowców dowodzą, iż nawet krótkotrwały stres przyczynia się do wzrostu poziomu substancji prowadzącej do demencji. Substancją tą jest białko zwane beta amyloidem.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Południowej Kalifornii pozwalają sądzić, iż pogarszanie się pamięci wraz z wiekiem jest procesem niezależnym od wykształcenia.
27 stycznia, po raz szósty obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pamięci o Holokauście, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w dniu 1 listopada 2005 roku. Dzień ten jest też kolejną rocznicą wyzwolenia obozu Auschwitz-Birkenau.
Już we wrześniu wielkopolscy seniorzy spotkają się na 10 edycji Warsztatów Pamięci w Centrum Naukowo – Społecznym GlaxoSmithKline w Poznaniu. Warsztaty są skierowane do osób, które przekroczyły 50 rok życia. W trakcie 10 dwugodzinnych spotkań seniorzy dowiedzą się jak usprawnić pamięć i koncentrację.
Osłabienie pamięci może mieć różne pochodzenie, ale bez względu na to zawsze utrudnia normalne funkcjonowanie. Trzeba więc umieć rozpoznać objawy dolegliwości i przeciwdziałać pogłębianiu się problemu.
Dotychczas prawdziwym celebrytą w dziedzinie poprawy pamięci był tłuszcz rybny. Teraz do tego szacownego grona sław trafiły seler i papryka. Wspomniane warzywa zawierają związek o nazwie luteolina, który łagodzi stany zapalny w mózgu i pomaga zapobiegać problemom z pamięcią powstałym w ich wyniku.