Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania edukacja żywienia

Liczba wyników: 1588

  • Polskie Słowa Roku 2016: 500+, protest, edukacja, trybunał [fot. Słowo Roku]

    Polskie Słowa Roku 2016: 500+, protest, edukacja, trybunał

    2017-01-03

    Po raz szósty pracownicy Instytutu Języka Polskiego UW, prowadzący projekt „Słowa na czasie”, zorganizowali plebiscyt na najważniejsze słowo ostatnich dwunastu miesięcy. W tym roku wybór internautów był inny niż językoznawców. Internauci jako najważniejsze słowo roku 2016 wskazali „pięćset+”, a językoznawcy – „trybunał”.

    Tagi: trybunał500+post-prawdasłowo rokurok 2016

  • Szpitalne jedzenie: Sanepid skontroluje posiłki [fot. szpitalnejedzenie.pl]

    Szpitalne jedzenie: Sanepid skontroluje posiłki

    2016-01-27

    Do Rzecznika Praw Pacjenta wpływają sygnały dotyczące niedostatecznej jakości żywienia w szpitalach. Rzecznik wystąpił do Głównego Inspektora Sanitarnego z prośbą o przeprowadzenie kontroli żywności oraz jakości żywienia w placówkach leczniczych.

    Tagi: żywieniedietaszpitalSanepidkontrola

  • Prawidłowa dieta = długie życie [Fot. bit24 - Fotolia.com]

    Prawidłowa dieta = długie życie

    2018-02-28

    Prawidłowe żywienie wpływa na jakość życia – im większa dbałość o zbilansowaną dietę, tym większa szansa na zdrowie w przyszłości. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia po raz pierwszy opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku. Zasady ujęte w Piramidzie, pomagają usystematyzować wiedzę na temat zbilansowanego żywienia. Tuż po aktywności fizycznej, a także obecności wody, podstawę jej stanowią warzywa i owoce w różnych formach. Ważnym elementem Piramidy dla osób starszych jest również sok, którego rekomendowana ilość dla tej grupy wynosi do dwóch szklanek dziennie.

    Tagi: dietaodzywianiesokiwarzywaowoce

  • Dieta na lato - świeżo, lekko i więcej płynów [© Luiz - Fotolia.com]

    Dieta na lato - świeżo, lekko i więcej płynów

    2010-06-23

    Letni odpoczynek nie nie zwalnia od obowiązku pamiętania o zdrowym odżywianiu. Zarówno latem, jak i zimą obowiązują nas zasady zdrowego żywienia - powinniśmy jeść różnorodnie, najlepiej 5 mniejszych objętościowo posiłków w ciągu dnia. Taki sposób żywienia pozwoli nam dostarczyć niezbędnych składników pokarmowych we właściwych proporcjach przez cały rok.

    Tagi: dietalatoowocewarzywanapoje

  • Ryby na zdrowie. Stały element diety [© Alexander Raths - Fotolia.com]

    Ryby na zdrowie. Stały element diety

    2019-03-22

    Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.

    Tagi: rybyzdrowiedieta

  • Edukacją w cholesterol [©  freshidea - Fotolia.com]

    Edukacją w cholesterol

    2015-09-17

    Ponad 18 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu, który jest drugim po nadciśnieniu tętniczym czynnikiem zwiększającym ryzyko zawału serca, który jest przyczyną prawie połowy wszystkich zgonów w naszym kraju. Niestety w dalszym ciągu w Polsce nie ma rozwiązań, które zmieniłyby te wysokie statystyki. Z badań wynika, że duża część osób nie jest świadoma swojego stanu, dlatego tak ważna jest edukacja jeśli chodzi o profilaktykę pierwotną i wtórną. A edukacja, jak sądzi prof. dr hab. n. med. Zbigniew Gaciong, Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii WUM w Warszawie, mogłaby w tej kwestii wiele zmienić.

    Tagi: otyłośćnadwagacukrzycacholesterol

  • Żywienie dojelitowe - standard leczenia czy tylko dodatek? [© Photographee.eu - Fotolia.com]

    Żywienie dojelitowe - standard leczenia czy tylko dodatek?

    2018-08-30

    Właściwe odżywienie pacjenta znacznie skraca czas pobytu w szpitalu, a dzięki lepszej kondycji chorego rzadziej dochodzi do powikłań, których leczenie często jest o wiele droższe, niż leczenie choroby pierwotnej. W przypadku wdrożenia leczenia żywieniowego w warunkach domowych efektywność kosztowa dodatkowo wzrasta - procedura ta jest tańsza nawet o 70-80% względem opieki w szpitalu. Świadczenie jest w pełni refundowane – od gotowych diet poprzez szkolenie z zasad żywienia i ustawienie programu żywienia przez wyspecjalizowany personel, aż po cały potrzebny sprzęt.

    Tagi: żywienie dojelitowechoroba Parkinsonachoroba Alzheimeranowotworyudar mózguchoroba Leśniowskiego-Crohnatrzustkanowotwór trzustkirak trzustki

  • Sok = owoc [© whitestorm - Fotolia.com]

    Sok = owoc

    2017-06-20

    Światowa Organizacja Zdrowia zaleca aby spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie, w pięciu porcjach. Zgodnie z zaleceniami WHO i naszego rodzimego Instytutu Żywności i Żywienia, jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Badanie Polaków pokazało, że aż 84 proc. z nich uważa podobnie. Soczysty owoc, pachnące warzywo czy szklanka owocowego lub warzywnego soku – czy coś je rożni od siebie, wyjaśnia dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

    Tagi: soksokiowocewarzywadietakuchnia

  • Problem niedożywienia w polskich szpitalach [Fot. chinnarach - Fotolia.com]

    Problem niedożywienia w polskich szpitalach

    2018-06-23

    Co najmniej 30 proc. pacjentów w polskich szpitalach jest niedożywionych. Aby prawidłowo zdiagnozować pacjenta wymagane jest przeprowadzenie oceny stanu odżywienia oraz wypełnienie odpowiednich dokumentów takich jak skala NRS, która ocenia ryzyko wystąpienia niedożywienia. Jak pokazuje najnowszy raport „Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach” Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu prawie 60 proc. pacjentów badanych skalą NRS nie otrzymało zalecanego żywienia.

    Tagi: szpitalozywianieniedożywienie

  • Jemy za dużo soli: zagrożone zdrowie [© hriana - Fotolia.com]

    Jemy za dużo soli: zagrożone zdrowie

    2015-06-09

    Statystyki są niepokojące. Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce spożywają około dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecenia ekspertów. Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie.

    Tagi: dietasólzdrowienadciśnienieotyłość

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13