Liczba wyników: 578
Można by pomyśleć, że wszelkie problemy związane z cholesterolem pochodzącym z mięsa da się osłabić poprzez wybieranie chudszej wersji artykułów mięsnych, jednakże według uczonych odpowiedzialna może być substancja zwana karnityną.
Aż 56 procent Polaków nie zagląda do żadnych książek, nawet kucharskich czy słowników. 46 proc. nie czyta choćby krótszych tekstów, artykułów lub opowiadań. Książek nie czytają nawet najlepiej wykształceni.
Powszechnie wiadomo, że dieta ma zasadniczy wpływ na nasze samopoczucie i wygląd. Zdrowe odżywianie się stanowi jednak pewne wyzwanie wobec nawału informacji na temat tego, co zdrowe i niezdrowe oraz bogatego, ale nie zawsze klarownego rynku artykułów żywnościowych.
W ubiegłym roku poprawiła się jakość handlowa przetworów mlecznych - wynika z kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kontrolę przeprowadzono łącznie w 47 zakładach mleczarskich. W stosunku do I kwartału w III kwartale 2009 roku inspektorzy odnotowali poprawę jakości handlowej przetworów z mleka we wszystkich kontrolowanych parametrach.
Niektóre produkty pomagają chronić oczy przed rozmaitymi chorobami. I nie chodzi tylko o marchew oraz zawarty w niej beta-karoten, lista artykułów polecanych w profilaktyce zdrowia oczu przez uczonych z Harvard Medical School w Bostonie jest znacznie dłuższa.
Dziennikarze Paweł Reszka i Michał Majewski zostali uhonorowani Nagrodą Dziennikarską im. Andrzeja Woyciechowskiego za cykl artykułów poświęconych katastrofie smoleńskiej, które ukazały się na łamach dziennika „Rzeczpospolita”. Nagroda Specjalna im. Andrzeja Woyciechowskiego „Dziennikarz 20-lecia” została przyznana redaktorowi naczelnemu tygodnika "Polityka" Jerzemu Baczyńskiemu.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości przetworów zbożowych, ze szczególnym uwzględnieniem mąk i kasz. Od poprzedniej kontroli przeprowadzonej w II kwartale 2008 roku do kolejnej - w IV kwartale 2009 roku - jakość handlowa przetworów zbożowych pogorszyła się.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadza kontrole u 2000-2500 producentów rocznie. W trakcie kontroli inspektorzy IJHARS sprawdzają m.in. prawidłowość znakowania żywności. Zdarza się, że producenci umieszczają informacje na etykiecie, które mają zachęcić konsumenta do wyboru danego produktu, sugerując, że posiada specjalne właściwości, podczas gdy wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości.
Nie wystarczy ograniczyć dodawania soli do przygotowywanych posiłków, by spożywać rekomendowaną przez specjalistów jej ilość - tj. co najwyżej jedną łyżeczkę dziennie. Producenci żywności bowiem chętnie używają tej przyprawy do przygotowywania rozmaitych artykułów i trudno kontrolować spożycie chlorku sodu.
Nadciśnienie to coraz powszechniejszy problem i bardzo poważny, bo prowadzi do chorób serca i może skutkować m. in. udarami. Aby zmniejszyć poziom ciśnienia, można sięgnąć po odpowiednie produkty. Przejrzyj listę artykułów, które w naturalny sposób pomogą walczyć z nadciśnieniem.