Liczba wyników: 483
Bez ziół i przypraw trudno wyobrazić sobie smakowitą kuchnię, pełną aromatycznych dań. Badania pokazują, że średnio każdego dnia spożywamy ok. 0,5 g różnego rodzaju roślin przyprawowych. Wiele z nich wykazuje korzystne działanie na nasze zdrowie.
Dieta zawierająca większe ilości roślin strączkowych i ryb może opóźnić pojawienie się menopauzy, tymczasem jadłospis pełen węglowodanów może ją przyspieszyć, mówią brytyjscy uczeni.
Nie ma mrozów, ani śniegu, a o zimie przypomina nam jedynie kalendarz. Ciepła aura podpowiada, że spokojnie możemy rozpocząć planowanie wiosennej produkcji. O czym warto pamiętać na początek? O tym, że nieodzownym elementem prawidłowego wzrostu oraz plonowania uprawianych przez nas roślin jest odpowiednie przygotowanie podłoża.
Aromaterapia jest ogólnie dostępna, jej zwolennicy twierdzą, że pomaga pozbyć się bólów reumatycznych, nudności oraz senności. Jako, że należy do medycyny naturalnej, ma także przeciwników. Niektórzy uważają, że stosowanie olejków otrzymywanych z roślin, ziół, bądź drzew nie może przyczynić się do polepszenia stanu zdrowia. Bezsprzecznie jednak można stwierdzić, że aromaterapia staje się coraz popularniejsza, warto więc przybliżyć jej działanie.
Żurawina to roślina o szczególnych właściwościach, której charakterystyczny, cierpko-słodki smak zna chyba każdy z nas. Występuje w północnej części naszego kraju i należy do czołówki roślin o udowodnionych korzyściach prozdrowotnych.
W kalendarzu jesiennych prac ogrodowych – oprócz zebrania z drzew i grządek ostatnich owoców, warzyw, ziół i kwiatów oraz przekopania ziemi - powinno znaleźć się także nawożenie. Chociaż tegoroczna wegetacja roślin już się kończy, jesienne nawożenie iglaków, drzew i krzewów owocowych a także kwiatów i trawnika przygotuje rośliny do następnego sezonu.
Olejki z czosnku i kilku popularnych ziół oraz roślin leczniczych silnie działają przeciwko bakteriom wywołującym boreliozę. Mogą być szczególnie przydatne w łagodzeniu objawów choroby utrzymujących się pomimo leczenia antybiotykami.
Maj to zdaniem wielu naszych rodaków najpiękniejsza pora w roku, nie wszyscy jednak cieszą się z nadejścia wiosny i bujnego rozkwitu flory. Co piąty Polak cierpi bowiem na alergię wywołaną przez pyłki roślin. Choroba ta zamienia ciepłe wiosenne i letnie miesiące w prawdziwy koszmar.
Domowa plantacja ziół stanowi nie tylko ozdobę i przyprawę znacząco wpływającą na smak potraw, rośliny te wykazują też właściwości zdrowotne i pochłaniają kuchenne zapachy. Jak twierdzą ogrodnicy, zimą można się pokusić o uprawę roślin przyprawowych, najlepiej rosną na kuchennym parapecie.
Właściwości rokitnika sprawiły, że od kilku lat staje się on coraz bardziej rozpoznawalny i popularny zarówno w suplementach, kulinariach, jak i w kosmetyce. Ta niepozorna roślina jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie i śmiało przoduje w szeregach popularnego zbioru żywności noszącej miano superfood.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość