Liczba wyników: 241
Wiele leków stosowanych w celu zapobiegania grypie lub leczenia jej jest nadal aktywnych, kiedy dostają się do kanalizacji, a w przypadku pandemii znaczne ilości takich substancji mogą być odprowadzane do oczyszczalni ścieków. Czy oczyszczalnie będą w stanie sobie z tym poradzić? Międzynarodowy zespół naukowców dofinansowywany częściowo ze środków unijnych przyjrzał się tej kwestii.
Osoby dojrzałe i starsze należą do grupy wysokiego ryzyka doświadczenia toksyczności leków, ale młodsi również mogą doznać tu licznych objawów. Toksyczność leków jest poważnym problemem już dla ludzi w piątej i szóstej dekadzie życia - mówi Mukaila A. Raji, szef geriatrii na University of Texas Medical Branch w Galveston.
„Produkować, nie niszcząc ziemi - żywić, nie szkodząc społeczeństwu" to podstawowy cel producentów żywności ekologicznej. Dziś jednak słowo „ekologiczny" stało się modne i często nadużywane. Pojawiają się więc wątpliwości, czy rzeczywiście produkty określane tym mianem różnią się czymś od innych. I czy warto je kupować?
Przeziębienie zwykle dopada nas jesienią i wczesną wiosną. Jednak w tym roku to zima jest porą najmniej przychylną dla naszego organizmu. Możemy, przynajmniej częściowo, bronić się przed infekcjami. Wystarczy mądrze jeść, więcej się ruszać i komfortowo spać.
Popękane naczynka to problem, który dotyka wiele osób – zarówno kobiety, jak i mężczyzn. Dolegliwość ta jest niezwykle krępująca i uciążliwa, a czasem bywa początkiem innego schorzenia: trądziku różowatego. Skórę naczynkową należy odpowiednio pielęgnować, by nie dopuścić do nasilenia problemu.
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?
Jeszcze do niedawna jedyną metodą osiągnięcia idealnego wyglądu była chirurgia plastyczna. Dziś, dzięki najnowocześniejszym odkryciom medycyny estetycznej, pożądany efekt można uzyskać bez skalpela - za pomocą bezpiecznych i nieinwazyjnych zabiegów. Gabinety, działające w tej branży, wyrastają jak grzyby po deszczu. Czy rzeczywiście każdy z nich jest godny zaufania? Czym się kierować przy wyborze specjalisty? Na co zwrócić uwagę? Jak się okazuje, Polacy wciąż mają w tej dziedzinie wielkie braki.
Antybiotyki są podstawą współczesnej medycyny. Ale w niedalekiej przyszłości będziemy musieli jeszcze raz nauczyć się żyć bez nich. To trudne wyzwanie.
Wielkanoc od strony gastronomicznej to święto mięs, wędlin i jaj. Te ostatnie służą zresztą nie tylko do jedzenia - pięknie pomalowane pisanki to przecież jeden z symboli tych świąt. Warto przy tej okazji zastanowić się jednak, skąd pochodzą jaja które pojawią się na wielkanocnym stole.
Śniadanie bez plasterka sera? Są tacy, którym trudno to sobie wyobrazić. Daleko nam wprawdzie do Francuzów, Holendrów czy Włochów, prawdziwych serowych potęg, ale coraz bardziej doceniamy jego smak. Co warto wiedzieć serach?