Liczba wyników: 5176
Wielu ludzi słyszy w mediach, że stosowanie zdrowej diety jest banalne. Wystarczy zrezygnować z zbyt tłustych i zawierających duże ilości węglowodanów produktów, a jeść jak najwięcej warzyw oraz owoców i wszystko będzie dobrze - nagrodę stanowić ma lepsze samopoczucie i zgrabniejsza sylwetka. A jednak łatwo o pomyłki, bowiem dziedzina zagadnień dietetycznych obrosła w rozmaite mity.
Szacuje się, że jedna na kilkanaście osób doświadcza sezonowych zaburzeń afektywnych (seasonal affective disorder, SAD), choroby, która wywołuje m. in: obniżone samopoczucie, zaburzenia wagi, bezsenność, bądź nadmierną potrzebę snu, ciągłe zmęczenie, poczucie bezwartościowości, nieuzasadnione poczucie winy. Poznaj fakty i mity dotyczące SAD.
O raku jajnika i raku szyjki macicy mówi się coraz więcej i częściej. W polskim społeczeństwie wciąż pokutują jednak liczne błędne przekonania na ich temat. We wrześniu na całym świecie obchodzony jest Miesiąc Świadomości Nowotworów Ginekologicznych. To dobra okazja, by dowiedzieć się więcej o tego rodzaju nowotworach.
Od kwietnia do czerwca br. banki udzieliły niemal 50 tys. kredytów mieszkaniowych na łączną kwotę blisko 12 mld zł, czyli o 6 proc. więcej niż w poprzednim kwartale tego roku. Wszyscy ci, którzy dopiero zamierzają starać się o kredyt, spotkają się zapewne z pojęciem wkładu własnego. Zgodnie z polskim prawem jego posiadanie jest niezbędne do uzyskania finansowania zakupu mieszkania. Ale czy na pewno?
Osoby cierpiące na chorobę nowotworową starają się zrobić wszystko, aby pokonać i zapomnieć o raku. Wiele mówi się o tym, jak powinna wyglądać dieta osoby chorej - co powinno się jeść, jakie suplementy przyjmować. Nie wszystkie rady dotyczące diety i suplementacji dla osób chorych na nowotwory są prawdziwe. Wokół tej tematyki narosło sporo mitów. Program "Jestem przy Tobie", który wspiera kobiety zmagające się z nowotworami, zapytał o te kwestie Emilię Kałędkiewicz, dietetyka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistującego się w dietoprofilaktyce chorób nowotworowych.
"Nie ma nic za darmo", „pieniądze szczęścia nie dają", "boli brak pieniędzy; ale ich nadmiar stwarza jeszcze większe problemy". Takie powiedzenia najchętniej się przypomina, gdy chce się usprawiedliwić kosztowne przyzwyczajenia. Maksymy nie zawsze bywają godne zastosowania w codziennym życiu, podobnie „szkodliwe" mogą się okazać powszechne stereotypowe przekonania co do ekonomicznych przedsięwzięć. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.
Czy zęby bolą bardziej w trakcie miesiączki? Czy zdrowie dziąseł wpływa na płodność? Czy w czasie ciąży należy zrezygnować z wizyt u dentysty? Czy menopauza na wpływ na nadwrażliwość zębów? Wzięliśmy pod lupę fakty i mity na temat zdrowia jamy ustnej kobiet i rozwialiśmy je raz na zawsze.
Nowotwory należą do najgroźniejszych chorób, globalnie stanowią drugą przyczynę śmierci, tuż po chorobach serca. Nic dziwnego więc, że nie tylko zintensyfikowane są badania naukowe, które mają pomóc walczyć z rakiem, ale co i rusz słyszy się o nowych teoriach dotyczących choroby, w tym jej przyczyn. Coraz powszechniejsze stają mity na temat nowotworów.
Żyjemy w czasach, w których dietetyczne mody pojawiają się jak grzyby po deszczu, a sklepowe półki aż uginają się od spożywczych nowinek. W gąszczu tych pokus i pogonią za upragnioną sylwetką czy po prostu dobrym samopoczuciem, jesteśmy w stanie zrobić naprawdę wiele. Jak nie dać się nabić w przysłowiową butelkę i nie zatracić zdrowego rozsądku? Poznajcie trzy żywnościowe mity, w które wierzy niejeden z nas.
Możliwości pamięciowe zmieniają się w ciągu całego życia człowieka. Maksymalne zdolności osiągamy w wieku około 20 lat, później następuje stabilizacja wyników i w końcu spadek, początkowo powolny, a po 40. roku życia bardziej wyraźny. Istotne osłabienie pamięci następuje po 60. roku życia. Czy jest to jednak nieunikniony proces, który dotyczy wszystkich bez wyjątku? Oto prezentujemy fakty i obalamy mity dotyczące zmian zachodzących z wiekiem w pamięci.