Liczba wyników: 7818
Nowe badania sugerują, że u chorych na cukrzycę typu 2 z niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi może wystąpić zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Jedzenie tzw. fast food to zawsze grzech przeciw zdrowiu, ale jeśli do niezdrowego posiłku doda się kawę efekty są jeszcze gorsze, ostrzegają uczeni z University of Guelph w Kanadzie.
Naukowcy z Harvard Medical School opracowali wykaz jedenastu pokarmów, które polecane są tym, którzy chcieliby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Opracowano tatuaż, który umożliwia bezbolesne monitorowanie stężenia glukozy we krwi diabetyków.
Napój zawierający monoester ketonowy - nowy popularny suplement diety - może poprawić glikemię i zapobiec stanom przedcukrzycowym.
W ramach obchodów 60-lecia Krakowskiego Ośrodka Hematologicznego, w dniu 22 maja (sobota) 2010 r. od godz. 10.00 do 16.00 na Małym Rynku w Krakowie, zorganizowany zostanie „Dzień Krwi”, podczas którego mieszkańcy Krakowa będą mieli okazję dowiedzieć się o roli krwi w organizmie człowieka, wskazaniach do leczenia preparatami krwiopochodnymi oraz znaczeniu transplantacji szpiku w leczeniu chorób nowotworowych krwi.
Wiele osób z różnorodnymi schorzeniami musi mocno ograniczyć ilość spożywanej soli kuchennej. Również ludzie zdrowi powinni używać jak najmniej soli w codziennym pożywieniu. Oto dziesięć wskazówek, które ułatwią zmianę diety.
Aranżacja XVII-wiecznej warzelni soli, „Siedmiobój Solny” i warsztaty „Śmiechoterapii” to atrakcje tegorocznej imprezy „Święto Soli”. Wyjątkowym akcentem będzie też udział przedstawicieli Włoch, Ukrainy, Grecji i Rumuni.
Już po raz dziesiąty koalicja WASH – World Action on Salt & Health, skupiająca ekspertów z całego świata: naukowców, lekarzy, instytucje oraz specjalistów ds. zdrowia publicznego organizuje w dniach od 29 lutego do 6 marca globalną akcję edukacyjną, która ma przypomnieć o potrzebie kontroli ilości soli w naszej diecie i skłaniać do refleksji nad jej nadmiernym spożyciem. Na co zwracać uwagę, aby ograniczyć spożycie soli?
Sól - wszechobecna w naszym życiu. Często nie zastanawiamy się nad jej istnieniem, przyjmując, iż jej obecność w naszej diecie jest czymś zupełnie naturalnym. Okazuje się, że co drugi Polak soli jedzenie jeszcze przed spróbowaniem – odruchowo i bezrefleksyjnie. W ten sposób zakłada, że smak podanego dania na pewno będzie wymagał podkreślenia, przez co najczęściej rozumiemy dosalanie. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega i zaleca, by spożycie soli nie przekraczało 5 g dziennie.