Liczba wyników: 6517
Większość gospodarstw domowych boryka się z problemem twardej wody. Rozpuszczone w niej sole wapnia, magnezu sprawiają kłopoty życiu codziennym.
Woda stanowi podstawowy składnik wszystkich żywych organizmów i bez niej nie byłoby życia na naszej planecie. Tymczasem, jak alarmują naukowcy, przez ostanie 25 lat ilość wody pitnej na jednego mieszkańca Ziemi spadła o 26%. Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), aż 2,1 mld ludzi na świecie nie ma do niej dostępu w miejscu swojego zamieszkania, a ponad dwa razy więcej pozbawionych jest odpowiednich warunków sanitarnych.
Z badań przeprowadzonych przez Centrum Myśli Jana Pawła II wynika, że 94 procent Polaków uważa papieża za autorytet moralny. Drugi kwietnia, rocznicę jego śmierci, ponad połowa rodaków uważa za najważniejszą datę w historii.
Podczas czwartkowych warsztatów naukowych w Warszawie dyskutowano na temat promowania zdrowego żywienia i aktywności fizycznej w naszym kraju. Lekarzy i naukowców niepokoi zwłaszcza problem otyłości. Okazuje się, że około 19 procent dorosłych Polaków cierpi na otyłość.
Odsetek osób z ubytkiem słuchu w społeczeństwie sięga 10 procent i sukcesywnie się zwiększa. Progres ten wynika przede wszystkim z wzmożonego natężenia hałasu w otoczeniu. Codzienne życie przynosi osobom nie(do)słyszącym wiele barier.
Rząd chce, by kościoły i związki wyznaniowe samodzielnie opłacały składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Nowym sposobem dofinansowania będzie możliwość przeznaczenia 0,3 proc. podatku rocznego na cele misji Kościołów i związków wyznaniowych.
Aż 13 nominacji otrzymał obraz "Kształt wody" Guillermo del Toro. Dzieło rywalizuje w niemal we wszystkich kluczowych kategoriach - film, aktorka, reżyser czy scenariusz oryginalny.
Etykieta na opakowaniu wody jest bardzo ważnym źródłem informacji. Dzięki niej możemy dokonywać świadomych wyborów przy zakupie. Nawyk czytania etykiet jest ważnym krokiem do świadomego odżywiania.
Inspekcja Jakości Handlowej Atykułów Rolno-Spożywczych przyjrzała się jakości przetworów z mięsa czerwonego. Inspektorzy badali wędliny z mięsa czerwonego, takie jak kiełbasy suszone i podsuszane oraz konserwy. Kontrolą jakości handlowej objęto też kiełbasy homogenizowane, kiełbasy drobno, średnio i grubo rozdrobnione. Najczęściej spotykaną nieprawidłowością był nieprawidłwo podany wykaz składników użytych do produkcji. Nieprawidłowości dotyczyły również zawyżonej zawartości wody.
Lato jest czasem, w którym szczególnie łatwo zadbać o to, aby nasza dieta była bogata w warzywa i owoce. Nie powinno wśród nich zabraknąć arbuza.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość