Liczba wyników: 3499
Jedz mango, zyskasz większą ochronę przed otyłoscią i cukrzycą typu 2.
W tym sezonie z powodu grypy i jej powikłań zmarło w Polsce ponad 140 osób, co jest największą od pięciu lat liczbą. Za wyższą śmiertelność odpowiada wirus A/H1N1, który niesie ze sobą ryzyko groźnych powikłań. O tym jakie grupy społeczne są najbardziej zagrożone zachrowaniem na grypę, jak możemy odróżnić tę chorobę od zwykłego przeziębienia oraz jak z nią walczyć, mówią profesor Joanna Chorostwska-Wynimko z Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie oraz prof. dr hab. n. med. Adam Antczak, przewodniczący Rady Naukowej Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Grypy.
W ciągu zaledwie trzech miesięcy istnienia Wirtualne Muzeum Powstania Warszawskiego na www.1944.wp.pl odwiedziło niemal 400 tys. internautów. To pierwszy tego typu projekt w Polsce, który zaprasza do interaktywnego spaceru po salach wystawienniczych Muzeum.
Pełnoziarniste pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż to produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Szczególną uwagę na włączenie produktów bogatych w błonnik do swojego jadłospisu powinny zwrócić osoby chorujące na cukrzycę II typu.
Kobiety wybierają sklepy specjalistyczne na zakupy kosmetyków, podczas gdy mężczyźni kupują tego typu produkty przy okazji zakupów w sklepach ogólnospożywczych – wynika z badania konsumenckiego zawartego w najnowszym raporcie PMR.
Banki coraz częściej proponują nam karty kredytowe. Na pierwszy rzut oka tego typu oferty są bardzo kuszące. Jednak przy zaciąganiu takiej pożyczki zawsze istnieje zagrożenie, że będziemy mieć problem z jej spłatą. Jakich zasad powinniśmy przestrzegać, by uniknąć takiej sytuacji?
W Internecie Polacy najchętniej kupują napoje butelkowane i towary sypkie. Choć prawie połowa zapytanych deklaruje jednocześnie, że obawia się nabyć w sieci mięso i pieczywo, to jednak sprzedaż tego typu produktów stale rośnie - podaje internetowy sklep spożywczy A.pl.
Im więcej jesz wysokoprzetworzonych produktów spożywczych, tym wyższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 mają zwiększone ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
Niezdrowa żywność i napoje słodzone mogą zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2.