Liczba wyników: 2492
Czy rola polskiego farmaceuty w podstawowej opiece nad pacjentem może stać się tak istotna, jak w innych krajach UE? Czy farmaceuta jako członek zespołu opieki kardio-diabetologicznej może zatem mieć znaczący wpływ na poprawę jakości tej opieki? Może. W Poznaniu i okolicach ruszył pierwszy pilotażowy program o nazwie „Świat Kardiologii i Diabetologii”. W czasie dwóch miesięcy trwania tego przedsięwzięcia to właśnie farmaceuta pomoże pacjentowi rozpoznać pierwsze symptomy choroby i skieruje go do lekarza specjalisty, a u pacjentów już zdiagnozowanych wskaże, jak kontrolować proces farmakoterapii, udzielając fachowych porad.
Pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku. Dziś trudno wyobrazić sobie początek dnia bez świeżo zaparzonej, gorącej kawy. Dynamizuje, aktywizuje, daje poczucie siły. A przede wszystkim, dobrze przyrządzona i pięknie podana - cudownie smakuje.
Ponad milion osób rocznie w Polsce jest hospitalizowanych z powodu chorób układu krążenia, a blisko dziewięć milionów cierpi na nadciśnienie tętnicze. Prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego po latach intensywnych badań naukowych udowodnił, że bioflawonoidy - przeciwutleniacze zawarte w aronii - pozwalają zmniejszyć nadciśnienie tętnicze, a także zniwelować inne dolegliwości związane z chorobami serca.
Włosi są najbardziej długowiecznym narodem w Europie, żyją średnio 81 lat.
Jak wynika z prognoz Izby Gospodarczej Towarzystw Emerytalnych emerytury wypłacane Polakom z II filaru będą najwyższymi spośród wszystkich świadczeń emerytalnych wypłacanych w Europie Środkowo – Wschodniej i to mimo wysokich opłat pobieranych przez fundusze emerytalne.
Wzrasta liczba zachorowań na kiłę w Polsce – alarmują naukowcy z SWPS i Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Osoby zakażone nie traktują tej choroby poważnie. Mają wysoką samoocenę, są bardzo aktywne towarzysko i przedstawiają pozytywny obraz swojej sytuacji życiowej, a to niesie ryzyko dla osób zdrowych.
Najstarsza osoba mieszkająca w Europie to Emma Morano z Verbanii we włoskim regionie Piemont.
Walka z otyłością i nadwagą często zaczyna się od eliminacji wybranych produktów lub składników z diety. Wiele osób, chcąc zrzucić zbędne kilogramy, decyduje się na ograniczenie kaloryczności spożywanych posiłków. Z tego powodu tłuszcz, jako substancja o najwyższej gęstości energetycznej (9kcal/gr), jest eliminowany w pierwszej kolejności. Czy słusznie? Jaka jest jego rola w walce z otyłością i czy rzeczywiście warto go wykluczać? Wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz.
Nie stać nas na dalsze zaniechanie refundacji szczepień przeciw grypie dla grup ryzyka, przede wszystkim dla seniorów – uważa prof. dr hab. n. med. Adam Antczak, prorektor ds. klinicznych Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Przewodniczący Rady Naukowej Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Grypy.
Dostępność nowych kuracji pozwala bardzo realnie myśleć o przejęciu kontroli nad problemem zakażeń HCV. Jest to niewątpliwie zadanie trudne, ale chyba całkiem realne – mówi dr. hab. n. med. Krzysztof Tomasiewicz, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Zakaźnych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci