Liczba wyników: 1815
Popularna na Zachodzie dieta pełna cukru może sprzyjać nowotworowi piersi.
Uczeni zidentyfikowali zmiany genetyczne, które pozwalają przewidzieć prawdopodobieństwo nawrotu raka piersi u pacjentek po terapii hormonalnej.
Amerykańscy i francuscy naukowcy odkryli, że im więcej kobieta ma pieprzyków, tym większym cechuje się ryzykiem raka piersi.
Kobiety, które ćwiczą regularnie przez cztery lata po menopauzie, mogą istotnie zmniejszyć u siebie ryzyka raka piersi.
Starsze kobiety o nadmiarze tkanki tłuszczowej mają wyższe ryzyko raka piersi i to nawet wtedy, gdy ich wskaźnik masy ciała ma prawidłową wartość.
Jad pszczół miodnych zabija agresywne komórki raka piersi, ogłaszają australijscy lekarze.
Kobiet z rakiem piersi będą mogły w końcu uniknąć poddawania się toksycznym terapiom dzięki nowym badaniom, które wskazują poziom ferroportyny - białka regulującego poziom żelaza w komórkach, które pozwala przewidzieć, czy rak jest agresywny i grozi nawrotem.
Od dawna wiadomo, że dieta może mieć wpływ na ryzyko rozwoju różnych nowotworów, okazuje się jednak, że może też oddziaływać na sam wzrost i rozprzestrzenianie się raka, ostrzegają uczeni z Cambridge University.
Kobiety po menopauzie, które chorują na raka piersi, są też znacznie bardziej zagrożone chorobami układu krążenia. To niebezpieczeństwo pozostaje wysokie także po zakończeniu terapii onkologicznej.
Kobiety, które nie wykonywały żadnych innych ćwiczeń poza regularnymi spacerami, były znacznie mniej narażone na rozwój raka piersi w ciągu następnych piętnastu lat.