Liczba wyników: 750
Jak pokazują nowe badania, COVID-19 może prowadzić do uszkodzenia części żołądkowo-jelitowych.
Starsi pacjenci hospitalizowani z zapaleniem płuc są o wiele bardziej narażeni na śmierć niż seniorzy ze złamaniami szyjki kości udowej, mówią uczeniz Uniwesytetu w Tours we Francji.
Wiadomo, że stres oznacza niepokój, obniżenie nastroju, objawy depresyjne, etc. Oddziałuje na nas jednak także fizycznie. Zobacz, na jak różne sposoby ma wpływ na twój organizm.
COVID-19 to nowa zakaźna choroba wywoływana przez koronowirusa SARS-Cov-2. Według ostatnich danych pierwszy chory pojawił sie w Chinach w 2019 roku, tam też miał miejsce początek epidemii, która z czasem rozprzestrzeniła się na wszystkie kontynenty. 11 marca 2020 roku Światowa Organizacja Zdrowia oficjalnie ogłosiła pandemię COVID-19.
W badaniach na myszach odkryto, że pewne białka w komórkach tłuszczowych mogą wykrywać światło słoneczne. Okazało się również, że niedostatek naturalnego światła może oddziaływać na zachowanie komórek tłuszczowych i zwiększać ryzyko zespołu metabolicznego.
Problemy ze wzrokiem to jedne z najpowszechniejszych dolegliwości na całym świecie. Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia, co najmniej 2,2 mld ludzi ma zaburzone widzenie lub nie widzi w ogóle. Jednocześnie szacuje się, że aż jednemu miliardowi przypadków tych chorób można by zapobiec.
Uprawy jęczmienia nie tylko cieszą oko pięknym złotawym kolorem, ale też są ważnym elementem naszej diety - jęczmień to pożywana, wzmacniająca nas roślina.
Warto jeść ryby nie tylko w Wigilię. Okazuje się, że tłuszcz z ryb pomaga osłabiać stany zapalne - zwiększa bowiem poziom niektórych cząsteczek przeciwzapalnych we krwi.
W ludzkim mikrobiomie jelitowym znajdują się miliardy bakterii. W wyniku chorób, niewłaściwego stylu życia lub stosowania określonych leków różnorodność bakterii może jednak znacznie się zmniejszyć, co wywołuje określone zaburzenia funkcjonowania organizmu i może sprzyjać chorobom.
Regularne badania przesiewowe osób starszych powinny uwzględniać również regularne badania wątroby, w tym badanie AST i ATL, znane jako próby wątrobowe, oraz sprawdzenie poziomu biruliny, fosfatazy alkalicznej oraz dehydrogenazy mleczanowej. Co one oznaczają? Ile wynosi ich prawidłowy poziom? Kiedy należy udać się na badanie wątroby z krwi?
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później