Liczba wyników: 3232
Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.
Nigdy nie jest za późno na naukę, także tę dotyczącą zdrowia zębów. Co mają dziąsła do pięknego uśmiechu? Czy zęby także potrzebują suplementów? Dlaczego licówki nie powinny być zbyt idealne? Co łączy szkliwo zębów i diamenty? Poznaj 5 zaskakujących faktów na temat zdrowia jamy ustnej.
Conjugated Linoleic Acid – Sprzężony kwas linolowy (CLA) jest substancją o działaniu wspomagającym pozbywanie się tkanki tłuszczowej - wpływa on hamująco na enzym umożliwiający przenikanie tłuszczu do komórek tłuszczowych, co prowadzi do ich powiększania się i w efekcie tycia. O wyjątkowości CLA decyduje fakt, że dzięki niemu podczas odchudzania nie tracimy masy mięśniowej – a tak się dzieje podczas większości diet. CLA usprawnia przemianę materii – dlatego stosowanie go podczas diety nie tylko pozwala utrzymać efekt wypracowany podczas stosowania diety, ale nie powoduje także przybierania na wadze po powrocie do normalnych posiłków. CLA wpływa również pozytywnie na kształt sylwetki.
Folacyna, powszechnie nazywana kawasem foliowym jest istotnym składnikiem diety nie tylko przyszłych mam.
Dodanie do diety większej ilości selenu może zmniejszyć ryzyko raka pęcherza moczowego.
Dodanie większej ilości błonnika do codziennej diety pomaga układowi odpornościowemu zwalczyć infekcje.
Czarny bez, owoce maliny, lipa, piołun, bylica, świetlik, dziurawiec, tymianek, bratek polny, stokrotka, pokrzywa - wszystko to zioła i owoce, które powszechnie wykorzystuje się do wzmacniania odporności i leczenia infekcji, jak na przykład grypa czy przeziębienie. Wciąż mało znanym w Polsce, a bardzo skutecznym, środkiem na wzmocnienie odporności jest Pelargonium sidoides. Wyciąg z korzenia Pleargonii Afrykańskiej jest w Europie traktowany jako środek leczniczy, w Polsce natomiast dostępny jest jako suplement.
Wzbogacenie codziennej diety o tran pochodzący z wątroby dorsza może pozwolić na ograniczenie ilości przyjmowanych leków.
Owoce to ważny element codziennej diety, dostarczają witaminy, mikro i makroelementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Każdy, kto chociaż raz w życiu próbował odchudzać się wie, że nie jest to takie proste i wymaga poświęcenia oraz wyrzeczeń, szczególnie w przypadkach, kiedy mamy do zrzucenia więcej niż „parę” kilogramów. Początek diety zazwyczaj daje wiele nadziei, bo przez pierwszy tydzień wskazówka wagi regularnie opada w dół powodując zadowolenie i produkując w nas więcej chęci i siły do odchudzania. Ale po krótkim czasie przestajemy tracić na wadze tak szybko mimo przestrzeganej diety a wskazówka wagi staje w miejscu.