Liczba wyników: 1668
Coś tak powszechnie pitego jak filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne. Połączenie białek i przeciwutleniaczy w tym napoju podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych, mówią uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Zielona herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości, pomaga m.in. uchronić się przed chorobami serca, powstrzymać rozwój nowotworów, poprawić pamięć oraz wspomaga odchudzanie. Do tej listy można dopisać ochronę zębów przed różnymi problemami.
Herbata, zaraz po wodzie, jest najczęściej pitym napojem na świecie. Jeśli wybierzemy liście o dobrej jakości, możemy w pełni korzystać ze wszystkich dobrodziejstw, jakie oferuje nam ten napój. Jakie więc dobroczynne właściwości ma czarna herbata?
Kwas hialuronowy to jeden z najpopularniejszych preparatów wykorzystywanych obecnie w zabiegach medycyny estetycznej. Od lat, ze względu na swoje właściwości odmładzające, cieszy się niesłabnącą popularnością pacjentów na całym świecie. Dlaczego tak się dzieje?
Zielona herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości i od jakiegoś czasu jest dietetycznym hitem. Nowe badania wskazują, że zawiera substancję, która stanowi potężną broń w walce z demencją. Podobnie efektywny w leczeniu otępienia może być związek znajdujący się w marchwi.
Walory soku z czarnej porzeczki odkryto już w połowie XVI wieku, kiedy to polecano ją jako środek leczniczy na dolegliwości żołądkowe, gorączkę oraz pragnienie. Jednak dopiero w ostatnim stuleciu naukowcy poznali się na niej gruntownie i odkryli jej szereg prozdrowotnych właściwości.
Ma prawie trzy razy mniej kalorii niż cukier, nie podwyższa poziomu cukru we krwi, nie powoduje próchnicy – mowa o tagatozie, nowej alternatywie dla białego cukru. Jakie właściwości ma ta substancja i dlaczego jest dobrym zamiennikiem sacharozy?
Pomaga walczyć z przeziębieniem, jest polecana przy kamicy żółciowej i nerkowej oraz rozmaitych zaburzeniach układu pokarmowego. Jest powszechnie dostępna w naszym kraju i powinna być bardziej doceniana zarówno ze względu na niezwykłe właściwości lecznicze, jak i pielęgnacyjne.
Na skalę przemysłową produkuje się obecnie ok. 300 olejków eterycznych. Ich właściwości są powszechnie wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z szerokiego zastosowania olejków w produkcji wyrobów kosmetycznych.
Już wszyscy wiedzą, że jaja są dobrym źródłem białka, tłuszu, witamin i minerałów, jednak naukowcy z University of Alberta odkryli, że wykazują one także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Światło o niskiej intensywności może leczyć przewlekły stres i depresję