Liczba wyników: 4846
Otyłe osoby starsze żyją krócej niż ci, którzy utrzymują prawidłową masę ciała, wynika z badań. Uczeni monitorowali stan zdrowia seniorów zwracając szczególną uwagę przybieranie i utratę na wadze. Odkryli, że wyższy wskaźnik masy ciała (BMI), bądź wskaźnik talia-biodra, oznacza mniejsze szanse na długowieczność.
Jak podaje Gazeta Prawna, Ministerstwo Sprawiedliwości przedstawiło projekt nowelizacji prawa spadkowego w ustawie z dnia 23 kwietnia 1964 r. Krąg spadkobierców ustawowych zostanie rozszerzony o dziadków oraz pasierbów spadkodawcy, którzy w kolejce po spadek wyprzedzą gminę i Skarb Państwa.
Stopa bezrobocia wyniosła w czerwcu 2007 roku 12,4 proc. i w porównaniu do maja spadła o 0,6 punktu procentowego - podało w komunikacie Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Spadek stopy bezrobocia - w granicach od 0,3 do 0,8 punktu - odnotowano we wszystkich województwach.
Wraz z upływem czasu w naszym organizmie zachodzi wiele zmian, jedną z nich jest spowolnienie przemiany materii. Jeśli nie chcemy aby spowolnienie metabolizmu zaowocowało wzrostem wagi musimy większą uwagę przykładać do tego co jemy.
Papierosy pali niespełna co trzeci dorosły Polak, zaś w ciągu ostatnich trzech lat liczba palaczy się nie zmieniła - wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Znaczący spadek odsetka palaczy obserwowano w latach 1997–2007.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka kilku form nowotworów. Wiadomo również, że otyłe kobiety są bardziej narażone na nowotwór niż ich rówieśniczki o wadze w normie, a poziom ryzyka zmniejsza się wraz z utratą masy ciała. Teraz oceniono związek pomiędzy otyłością, utratą masy ciała i rakiem hematologicznym.
Mróz, wiatr, różnice temperatur i suche powietrze w pomieszczeniach - to wszystko może powodować, że zimą zauważamy wyraźny spadek kondycji skóry. Znając potrzeby naszej cery możemy jednak skutecznie poprawić jej wygląd i sprawić, że będzie w świetnej formie.
Gwałtowny rozwój cywilizacji i związana z nim zmiana stylu życia zaburzają równowagę naszego zdrowia. Brak refleksji nad jakością diety prowadzi między innymi do obniżania się poziomu substancji mineralnych w układzie kostnym. Kusząca wyglądem, smakiem i zapachem, produkowana w nadmiarze wysoko przetworzona żywność staje się przyczyną wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. W tym osteoporozy – choroby szkieletu, charakteryzującej się zanikiem masy kostnej i prowadzącej do zwiększonej łamliwości kości.
Zmiany w diecie, podjęcie aktywności fizycznej i utrzymywanie odpowiedniej wagi zasadniczo zmniejsza ryzyko rozwoju większości typów raka, wynika z najnowszych danych World Cancer Research Fund (Światowej Fundacji Badań nad Rakiem).
Mikrobiota jelitowa ma wpływ na zdolność do utraty wagi.
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci